Luik zou kunst willen verhuren

ROTTERDAM, 10 sept. Belgische gemeente Luik bestudeert de mogelijkheid voor het verhuren van kunstwerken uit de stedelijke collectie aan bedrijven. Door kunstwerken 'voor een korte tijd en voor een hoog bedrag' te verhuren aan commerciele instellingen, zouden de geldzorgen van Luik verlicht kunnen worden. Het voorstel voor verhuur bevindt zich volgens een woordvoerder van de gemeente 'in een voorstadium'.

Naar verwachting neemt de Luikse gemeenteraad het in de loop van deze maand officieel in behandeling.

De gemeente Luik, die kampt met een begrotingstekort van vele miljoenen guldens, kwam begin dit jaar in het nieuws met het plan om een aantal kunstwerken, waaronder Picasso's De familie Soler te verkopen. Het begrotingstekort is zo ernstig dat museumpersoneel moest worden ontslagen, en dat het museum voor moderne kunst enige tijd werd gesloten. Het museum heeft, naast het enige doek van Picasso in Belgie, ook werken van Chagall en Gauguin, Pisarro en Signac in bezit.