Klacht van BA tegen Lufthansa

ROTTERDAM, 10 sept. De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways heeft bij de Europese Commissie het dagelijks bestuur van de EG een klacht ingediend tegen de Westduitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Volgens British Airways brengt Lufthansa de vrije concurrentie in het Oostduitse luchtvervoer in gevaar. Dat meldt vandaag The Wall Street Journal.

British Airways heeft de Europese Commissie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de activiteiten van Lufthansa in Berlijn en Oost-Duitsland. De Britse luchtvaartmaatschappij zou vooral bezorgd zijn over de plannen van Lufthansa om het bedrijf te kopen dat onder meer het vervoer van de bagage verzorgt op de Oost-Berlijnse luchthaven Schoenefeld. Verder maakt British Airways zich druk omdat Lufthansa onlangs een aantal binnenlandse vluchten heeft overgenomen van Pan American World Airlines. Daardoor zou Lufthansa concurrenten uit de markt kunnen houden en een monopolie kunnen verwerven in het Oostduitse luchtvervoer, vrezen de Britten.

Volgens het Westduitse weekblad Der Spiegel heeft British Airways een bod gedaan op 49 procent van Interflug, een bericht dat door de Britse luchtvaartmaatschappij wordt bevestigd noch ontkend. British Airways heeft enkele maanden geleden ook al met de Oostduitse luchtvaartmaatschappij Interflug gesproken over samenwerking, maar die onderhandelingen zijn op niets uitgelopen. Daarna deed Lufthansa een bod op 26 procent in Interflug.

Het Westduitse kartelbureau heeft eerder al laten weten zich te zullen verzetten tegen deelname van Lufthansa, voor 51 procent staatseigendom, in Interflug. Zo'n combinatie van twee Duitse ondernemingen zou de markt teveel gaan beheersen. Een definitieve beslissing van het kartelbureau wordt eind deze maand verwacht.