Gouden Griffel voor derde maal naar Els Pelgrom

AMSTERDAM, 10 sept. De schrijfster Els Pelgrom krijgt voor haar boek De eikelvreters, dit jaar de Gouden Griffel, de prijs voor het beste Nederlandse kinderboek. Het Gouden Penseel voor de beste illustrator gaat naar Dick Bruna. Dit heeft directeur Henk Kraima van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vanochtend bekendgemaakt. Tijdens de 36ste Kinderboekenweek, die van 10 tot 20 oktober plaatsvindt, zullen het Kinderboekenweekgeschenk Jorrie en Snorrie van Annie M. G. Schmidt en Fiep Westendorp verkrijgbaar zijn, en voor kleuters de gelegenheidsuitgave De schrijfster (f. 3,95) van Dick Bruna. Het geschenk en het kleuterboekje hebben oplagen van respectievelijk 232.000 en 103.000. Els Pelgrom krijgt de prijs al voor de derde keer. Bruna kreeg de onderscheiding voor zijn nieuwe creatie Boris Beer. De Zilveren Griffel gaat naar David Macauley en Stasys Eidrigevicius. De prijzen worden uitgereikt op 9 oktober.