Foto

HAARLEM In de Haarlemse St. Bavo kerk werd zaterdag het experiment herhaald waarmee de Fransman Jean Bernard Leon Foucault in 1851 bewees dat de aarde draait en dat bekend staat als 'de slinger van Foucault'. De zon komt weliswaar in het oosten op en gaat in het westen onder, maar de aarde kan net zo goed stilstaan, terwijl zon, andere sterren en hemellichamen draaien. Foucault hing een metalen bal van 28 kilo aan een dunne stalen draad van 67 meter en bracht hem aan het slingeren. Het vlak waarin de pendule bewoog draaide daar in Parijs met 11 graden per uur met de klok mee. Die draaiing is echter schijn. In werkelijkheid blijft de kogel in hetzelfde vlak slingeren, * r draait de ruimte rond de pendule. In de Haarlemse St. Bavo stootte de slinger na verloop van enige tijd onafwendbaar de kegel omver. De draaiing van het slingervlak moet in Haarlem iets groter zijn geweest dan in Parijs. Een Foucaultslinger op de Noordpool draait 15 graden per uur. Dat is 360 graden per etmaal, net zoals de Aarde een dagelijkse omwenteling.