Felle onderlinge strijd Palestijnen in Libanon

SIDON, 10 sept. Bij zware gevechten tussen de aanhangers van PLO-leider Yasser Arafat en leden van de guerrillagroep van Abu Nidal in het zuiden van Libanon zijn dit weekeinde circa 70 mensen om het leven gekomen en 270 gewond geraakt. De Arafat-getrouwen, voornamelijk behorend tot Arafats eigen Fatah-factie, verklaarden gisteren dat ze de stellingen van de ongeveer 300 mensen van Abu Nidal geheel onder controle hadden.

De strijd concentreerde zich sinds vrijdag rond het vluchtelingenkamp Ain al-Hilweh, het grootste van zuidelijk Libanon. Duizenden vluchtelingen uit het kamp moesten een goed heenkomen zoeken in verband met de gevechten.

Younis Awad, een nauwe medewerker van Arafat, stelde gisteren dat PLO-strijders heer en meester waren in alle Palestijnse vluchtelingenkampen in de buurt van de stad Sidon en de rest van zuidelijk Libanon. Maar de plaatselijke politie meldde dat zo'n honderd aanhangers van Abu Nidal zich hadden teruggetrokken in het dorpje Majdalioun op de top van een berg, acht kilometer ten oosten van Sidon. Het zou de PLO naar verwachting geruime tijd kosten om hen daaruit te verdrijven. Majdalioun vormt het voornaamste trainingscentrum en de belangrijkste opslagplaats van wapens van de groep van Abu Nidal in het gebied.

In juni was het ook al tot hevige gevechten gekomen tussen Fatah en de strijders van Abu Nidal. Leden van Fatah ruimden bij die gelegenheid een 200 man tellende eenheid van Abu Nidal in het kamp Rashidiyeh bij de havenstad Tyrus op.

Abu Nidal, die eigenlijk Sabri al-Banna heet, brak in 1974 met Fatah, nadat deze hem ter dood had veroordeeld wegens een poging om Arafat te vermoorden. Hij behoort thans tot de meest gezochte terroristen ter wereld. (AP, Reuter)