Een stevige biertent en langsstormende wereldtitelhouder; Een tevreden gevoel bij Nereus

AMSTERDAM, 10 sept. Voor de oud-leden van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus was het beeld compleet. Achter de roeireunisten een stevige biertent, voor zich de oude clubdas en een langsstormende wereldtitelhouder in de dubbelvier. Aan boord van de ploeg drie Nereus-leden, op weg naar de overwinning in het hoofdnummer van de Nereus Bosbaan Regatta.

De regatta vormde afgelopen weekeinde voor de Nederlandse roei-equipe een korte prikkel op de lange weg naar de wereldkampioenschappen. De roeibond heeft zijn afvaardiging al geselecteerd en hoefde aan de finish slechts bezorgd te fronsen. Zijn mannendubbelvier, geselecteerd wegens het bezit van wereldgoud, zorgde voor een opgeluchte zucht. De Nereus/Skadi-combinatie maakte een eind aan een lange reeks ontluisterende nederlagen. De aanzet daartoe werd afgelopen zaterdag al gegeven. In een lange rush werd de oppermachtig geachte Russische dubbelvier tot op enkele centimeters benaderd.

In de finale van gisteren werd de tweede plaats omgezet in een soevereine zege. De Russische coach Rodionov was door het gebeuren nauwelijks verontrust. Hij is nog druk bezig naar de juiste samenstelling van zijn ploeg te zoeken. Zondag wacht hem waarschijnlijk zwaardere tegenstand dan op de Bosbaan. Op de kampioenschappen van de Sovjet-Unie wordt bepaald wie de hamer en sikkel op het wereldkampioenschap mag verdedigen. De ploeg van Rodionov moet het opnemen tegen de landgenoten die zich met winst op de Rotsee Regatta en de Goodwill Games reeds vestigden als favoriet voor de wereldtitel. Deze roeiers waren eveneens aanwezig in Amsterdam, maar verkozen het op te nemen tegen de dubbeltwee Nico Rienks en Ronald Florijn. De Nederlands Olympisch kampioenen startten in een van de best bezette nummers van de Bosbaan Regatta. Spectaculair was daarbij de verschijning van de Olympisch en wereldkampioen in een skiff, Thomas Lange, in de dubbeltwee. Het betekende de rentree van de Oostduitser in het internationale roeien. Vier weken geleden hervatte Lange, die dit jaar de WK overslaat, zijn trainingen. De verklaringen voor zijn langdurige afwezigheid lopen sterk uiteen. Zelf houdt Lange het op het bijspijkeren van zijn medicijnenstudie. De Oostduitsers zullen op het WK nog niet in een equipe met de Westduitsers optreden. De roeiers zullen onder een vlag uitkomen voor de nog gescheiden roeibonden.

Zelverzekerd

De ontspannen Lange roeide gisteren met WK-reserve Stefan Ullrich. Belangrijke tegenstanders waren de uit de dubbelvier afkomstige Russen, de Noorse wereldkampioenen Thorsen en Bjonnes en de winnaars van de Rotsee Regatta, Rienks en Florijn. De ploeg van coach Jos Berkhout plaatste zich zelfverzekerd voor de finale. Daar troffen zij echter een andere tegenstander dan verwacht. Een klein half uur maakte de op de Bosbaan gevreesde zijwind zich meester van het roeiwater. Rienks/Florijn moest zich op de ongunstige baan 2 inspannen niet als laatste te finishen. De Noren bekommerden zich in de neutrale baan 4slechts om de Oostduitse dubbel op baan 5. 'Technisch niet langer superieur', was de opvatting van de Oostduitse coach Luther Trawill over de Noren.

Wel gaven de blonde atleten het uiterste om zich, met succes, de DDR van het lijf te houden. Trawill koestert meer respect voor de Nederlandse scullers, zowel de dubbeltwee als de dubbelvier. De hoofdcoach uit Halle kon in het schone 'waterwerk' en het solide 'lichaamswerk' van de Nederlanders zelfs overeenkomsten met de Oostduitse scull-stijl ontdekken. Waar de technische kennis van Trawill in de nabije toekomst zal belanden is nog niet bekend. De kleine Duitser heeft al enkele aanbiedingen op zak, maar wacht het oordeel over zijn roeicentrum in Halle af. De eenwording van de Duitse roeiwereld zal niet gemakkelijk zijn. Zo is er al een opmerkelijk verschil in de techniek: Oostduitsers roeien met de rechterhand boven de linkerhand, voor Westduitsers is dat omgekeerd: links boven rechts.

Het Oostduitse oog op de Nederlandse roeiers staat niet op zichzelf. 'Vier jaar geleden gingen wij elders know how halen, nu komt men hier naar toe', is de verklaring van het lid van de selectiecommissie van de Nederlandse roeibond, Koos Lubbe. Selectiemeester Sipke Castelein: 'In het buitenland informeert men hoe wij uit het dal gekomen zijn. Er is ook al interesse voor onze coaches getoond. Wij hebben onderling een moreel contract tot de Olympische Spelen. Maar als het grote geld er tussenkomt, dan is er weinig tegen een eventueel vertrek te doen'.

Medailles

Selectieman Lubbe verwacht veel van de Oranje-roeiers op de wereldkampioenschappen. 'Vroeger gingen we voor de finaleplaatsen, nu gaan we voor de medailles', aldus Lubbe. Voor die medailles meldden op de Bosbaan zich zes ploegen prominent. Daartoe behoorde als derde zware mannenploeg de vier zonder stuurman met twee zwaar bevochten Bosbaan-overwinningen. In het lichte mannenveld zijn dat de regerend wereldkampioen in de skiff Frans Gobel en de dubbeltwee Boddeke/Van Bekkum. Bij de vrouwen lijkt op het moment alleen de lichte skiffeuze Laurien Vermeulst op eremetaal af te stevenen. Vandaag over zeven weken valt het startschot op Lake Barrington in Tasmanie.

    • Marc van den Eerenbeemt