Duitsers blinken uit op openingsdag van Italiaanse Serie A

MILAAN, 10 sept. Het was gisteren de dag van de Duitsers in de Italiaanse competitie. De vijftien doelpunten op de eerste speeldag waren een historisch dieptepunt. Maar het optreden van Jurgen Klinsmann en Rudi Voller liet zien dat het WK-effect meer met zelfvertrouwen te maken heeft dan met vermoeide spieren. Klinsmann scoorde alle drie de doelpunten van Inter in de uitwedstrijd tegen nieuwkomer Cagliari, en Voller was de architect van de 4-0 overwinning van Roma op Fiorentina. De Westduitser maakte het eerste doelpunt en versierde een strafschop die hij overliet aan Carnevale, de Italiaanse spits die vol twijfels uit de WK is gekomen. Carnevale schoot Roma naar 3-0, begon weer in zichzelf te geloven en benutte ook de scoringskans die Voller hem drie minuten later onbaatzuchtig gaf.

De andere topclubs konden daar weinig tegenover stellen. Milan kwam niet verder dan een 1-0 overwinning op Genoa. De ploeg van trainer Arrigo Sacchi had last van het slechte veld, maar nog meer van het ontbreken van Rijkaard en van het feit dat Gullit, net hersteld van een griepje, maar op halve kracht was. 'We hadden een Gullit in betere conditie nodig gehad, ' zei Sacchi na afloop. 'Dit Milan is nog niet snel genoeg. We zijn nog ver van de top.'

Ook Juventus en Sampdoria (zonder Vialli) wonnen, maar geen van beide op een grootse manier. Napoli was de enige topclub die een punt liet liggen, in de uitwedstrijd tegen Lecce.

Beckenbauer

Franz Beckenbauer heeft zijn eerste zege in Franse dienst meegemaakt. Precies twee maanden nadat de Westduitser zijn land wereldkampioen maakte, zag de nieuwe technisch directeur van Olympique Marseille de landskampioen thuis met 2-1 van Paris St. Germain winnen.

Aad de Mos en Anderlecht zijn zaterdagavond na de inhaalwedstrijd tegen Cercle Brugge stevig uitgefloten. Het Brusselse legioen, tot 9000 man teruggebracht, reageerde zo de teleurstelling af op het nieuwe puntverlies. Cercle ontsnapte dankzij kundig verdedigen en zijn uitstekende doelman Feys met 0-0 uit het Astrid-park.

Barcelona staat na twee speeldagen in de Spaanse competitie alleen aan de leiding. De ploeg van Johan Cruijff won de topper tegen Valencia met 3-1 en vergaarde als enigen vier punten. Kampioen Real Madrid verloor bij Sevilla met 2-0. De Westduitse voetballers hebben hun reeks van successen in Italie voortgezet. Twee maanden na de gewonnen WK-finale tegen Argentinie blonken Jurgen Klinsmann en Rudi Voller uit tijdens de openingsdag van de competitie. Klinsmann maakte alle drie doelpunten voor Internazionale bij Cagliari (0-3), Voller opende de score voor AS Roma tegen Fiorentina en was betrokken bij de drie andere treffers: 4-0. Hij kreeg een ovatie.

Twente-trainer Vonk heeft een goed inzicht gekregen in de mogelijkheden van Leverkusen. Hij was erbij toen de komende tegenstander van de Twentse club in de UEFA-beker zaterdag in eigen huis FC St. Pauli uit Hamburg met 3-1 versloeg. Andreas Thom was de ster van de dag. De miljoenen-aankoop maakte de eerste twee doelpunten. De derde treffer kwam op naam van de Roemeen Lupescu. De marge werd vijf minuten voor tijd verkleind, doordat Knoflicek een strafschop wegens hands benutte.