'Duitse spionnen nog steeds actief in oost en west'

BONN, 10 sept. Een kleine vier weken voor de totstandkoming van de Duitse eenheid (3 oktober) doen inlichtingendiensten van beide Duitse staten nog steeds spionagewerk op elkaars grondgebied. Dit zegt DDR-minister Diestel (CDU, binnenlandse zaken) in een vraaggesprek met het Westduitse weekblad Bunte Illustrierte, zo meldt onze correspondent in Bonn. Diestel, die erkent dat er nog 'ettelijke' Oostduitse spionnen in Bonn werken, kritiseert dat vooral op zijn eigen ministerie medewerkers van de Westduitse inlichtingendienst BND zijn geinfiltreerd. De Beierse CSU eist het aftreden van DDR-minister Eppelmann (Demokratischer Aufbruch, defensie en ontwapening) omdat diens ministerie kort geleden nog steeds geheim (maar afgeluisterd) radioverkeer met DDR-agenten in de Bondsrepubliek onderhield. Volgens Diestel, die zowel in de Bondsrepubliek als in de DDR onder vuur ligt wegens de trage ontmanteling van de vroegere Oostduitse staatsveiliheidsdienst Stasi, zijn niet alleen de Russische KGB maar ook allerlei Westelijke inlichtingendiensten druk in de weer om gewezen Stasi-agenten te werven.