Dopingmonsters gestolen uit auto dierenarts Levade

APELDOORN, 10 sept. Tijdens de Levade, het nationale kampioenschap van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Landelijke Rijverenigingen (KNF), zijn gisteren uit de auto van de dierenarts vier dopingmonsters ontvreemd. De arts had twee dressuur- en twee springpaarden gecontroleerd op het gebruik van verboden middelen en de monsters verpakt in grote dozen.

Onmiddellijk na de ontdekking dat de autoruit met een steen was ingeslagen en de dozen waren ontvreemd werd het park 'Berg en Bos', waar de titelstrijd werd gehouden, afgesloten en alle vertrekkende voertuigen gecontroleerd. Dat leverde geen resultaat op. Bij de vier gecontroleerde paarden werd bovendien een nieuw monster afgenomen, die echter kort daarop werden vernietigd. Alleen de controles die zijn verricht direct nadat een paard de ring heeft verlaten hebben rechtsgeldigheid.

Het is de eerste keer dat een paardesportorganisatie in Nederland op een kampioenschap met zoiets geconfronteerd wordt. De voorzitter van de KNF, de grootste basis-wedstrijdsportorganisatie in Nederland, veterinair prof. dr. H. J. Breukink, hoopt dat de dopingzaak tot een verscherpte controle zal bijdragen: 'Natuurlijk werpt dit een smet op het kampioenschap. Maar iedereen die tot voor kort nog dacht dat ongeoorloofde trainingsmethodes en dopinggebruik uitsluitend zaken waren voor Paul Schockemohle en voor de internationale springsport is nu in ieder geval wakker geschud. Voor een schone sport kan er niet streng genoeg worden opgetreden tegen dit soort zaken. Als er door verantwoordelijke bestuurders voortaan alerter op deze zaken wordt gereageerd, ook in de basisport, is dit tenminste ergens goed voor geweest'.