Brazilie akkoord met IMF, praat met banken

BRASILIA, 10 sept. De voorlopige overeenstemming die Brazilie vrijdag heeft bereikt met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over een lening van twee miljard dollar, baant de weg voor hervatting van het overleg tussen Brazilie en zijn buitenlandse crediteuren. Dat heeft de Braziliaanse minister van economische zaken, Zelia Cardoso de Mello, gezegd.

De minister verwacht dat alle problemen met de internationale schuldeisers voor het eind van het jaar zullen zijn opgelost. Zij noemde de voorlopige overeenkomst de vrucht van het strikte anti-inflatiebeleid van de regering. Ook het dagblad O Estado de Sao Paulo interpreteerde gisteren de voorlopige overeenkomst als 'de eerste stap van de regering Collor om de geloofwaardigheid van Brazilie te herwinnen'.

De Braziliaanse president Fernando Collor de Mello kondigde onmiddellijk na zijn ambtsaanvaarding in maart een ingrijpend anti-inflatieprogramma af. De inflatie is verminderd van 84 procent in maart tot 12 procent in augustus.

Brazilie heeft met ongeveer 115 miljard dollar de grootste buitenlandse schuld van alle ontwikkelingslanden. In juli vorig jaar staakte Brazilie de rentebetalingen en de achterstand is inmiddels opgelopen tot zeven miljard dollar. Tot nu toe was hervatting van de Braziliaanse schuldbetalingen aan de commerciele banken een voorwaarde van het IMF voor een akkoord mat Brazilie. Dit standpunt heeft het fonds blijkbaar verlaten.

De overeenkomst moet de komende week worden bezegeld met een verklaring waarin Brazilie zich vastlegt op een grondige sanering van zijn economie. De lening van twee miljard dollar zal worden uitbetaald over een periode van zeventien maanden in zes termijnen, waarvan de eerste in oktober. Het IMF kan de uitbetaling opschorten als Brazilie zich niet houdt aan de afspraken inzake het economische beleid. Wat die afspraken precies inhouden is nog niet bekend, maar vast staat dat bestrijding van de inflatie en sanering van de overheidsfinancien hoofdpunten zijn.

Volgens minister van economische zaken Zelia Cardoso de Mello zal de overeenkomst geen zware offers vergen van Brazilie. Het land zal 'een kleine recessie' te verduren krijgen, maar de maandelijkse inflatie zal worden verminderd tot onder de 10 procent (Reuter).