Aziz besluit bezoek aan Teheran, geen teken van akkoord

TEHERAN, 10 sept. De Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz heeft vanochtend na een ontmoeting met de Iraanse president Rafsanjani zijn bezoek aan Teheran afgesloten. In eerste instantie was er geen teken van overeenstemming over de crisis in de Golf, die is ontketend door Iraks bezetting van Koeweit.

De Iraakse minister arriveerde gisteren in Teheran voor het eerste bezoek op dit niveau sinds het begin van de Golfoorlog in september 1980. Zijn ambtgenoot Velayati was tien minuten te laat op de luchthaven, en er werden geen volksliederen gespeeld. Op de luchthaven wapperde ook alleen de Iraanse vlag. Op de weg van de luchthaven naar het centrum van Teheran stond om de vijftig meter een politieman. De lugubere spotprenten langs de weg met afbeeldingen van de Iraakse leider Saddam Hussein voorzien van bloederige Dracula-tanden, waren twee weken geleden overgeschilderd.

Aziz sprak vervolgens uren lang met zijn Iraanse ambtgenoot Velayati, waarbij hij het Iraakse verlangen naar een duurzame vrede en goed nabuurschap onderstreepte. Velayati op zijn beurt toonde zich tevreden over de vooruitgang tussen de twee landen sinds Saddam Hussein vorige maand Irans vredesvoorwaarden aanvaardde om zich te kunnen concentreren op de kwestie-Koeweit. Tegelijk herhaalde Velayati echter Irans veroordeling van de Iraakse invasie.

Het officiele Iraanse persbureau IRNA maakte gisteren geen melding van een verwacht Iraaks verzoek om hulp teineinde het handelsembargo van de Verenigde Naties te omzeilen. Radio Teheran hamerde juist op Irans naleving van het embargo. Eerder had de Engelstalige krant de Tehran Times gewag gemaakt van de mogelijkheid medicijnen en levensmiddelen aan Irak te sturen, die in principe van het embargo zijn uitgezonderd.

De radicale krant Kayhan International stelde vanochtend dat Irak 'technisch onze vijand is' zolang niet alle bepalingen van resolutie 598 van de Veiigheidsraad zijn uitgevoerd. Het blad maakte duidelijk herstelbetalingen te verwachten. (AP, Reuter, DPA)