AIDS-test boksers is flauwekul

Zimbabwe heeft besloten boksers aan een AIDS-test te onderwerpen voordat ze de ring instappen. Het is een reactie op de snelle verspreiding van AIDS in het Afrikaanse land. Volgens rapporten is het aantal sero-positieven in Zimbabwe de laatste drie jaar met negenduizend gestegen. Richard Hondo, die een functie heeft binnen de nationale boks- en worstelbond van Zimbabwe, verklaarde dat de meeste boksers de maatregel weliswaar afkeuren, 'maar wij moeten hen nu eenmal beschermen.'

Frits Wafelbakker, voorzitter van de medische commissie van de Nederlandse boksbond en gepensioneerd inspecteur jeugdgezondheidszorg, reageert uiterst sceptisch over de voorgenomen test. 'Niet dat Nederlandse boksers zo vaak naar Zimbabwe gaan, maar de consequenties zullen niet gering zijn. Dan zou betekenen dat buitenlandse boksers eerst gecontroleerd moeten worden wanneer ze in Zimbabwe willen boksen. We zullen internationaal moeten protesteren.' Van besmetting met AIDS door in bokspartijen ontstane bloedende wonden kan geen sprake zijn? De reele kans is gering. Maar uit niets is gebleken dat besmetting bij boksen of welke sport dan ook kan plaatsvinden. Een eventueel probleem bij een test is dat je niet kunt nagaan of besmetting door bloeduitwisseling of door geslachtsverkeer is ontstaan. Boksers zijn macho-mannen. Ze zullen bijvoorbeeld ontkennen dat ze homofiel zijn. Dan is er nog een klein kansje dat bij dopinggebruik via injectienaalden besmetting ontstaat. Maar die is te verwaarlozen.

Maar Engeland heeft twee jaar geleden AIDS-testen toch ook ingevoerd? Dat is razendsnel ingetrokken na internationaal protest. Een buitenlandse beroepsbokser moest eerst in eigen land worden getest voordat hij van de Engelsen toestemming kreeg. Het was je reinste flauwekul. Als Zimbabwe zijn maatregel niet intrekt zou je een bokser een valse verklaring kunnen meegeven dat ze getest zijn. Dat is weliswaar niet eerlijk. Maar het is een uitweg.