VS: Reactie van NAVO-landen is niet bevredigend

BRUSSEL/WASHINGTON, 8 sept. De reactie van de NAVO-landen op het verzoek van de Verenigde Staten schepen en vliegtuigen beschikbaar te stellen om Amerikaanse versterkingen naar de Golf te sturen 'is vooralsnog niet geheel bevredigend geweest'.

Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Richard Clarke gisteren in Brussel gezegd.

Clarke, die belast is met politieke en militaire zaken, merkte dit op na een ontmoeting in Brussel met ambassadeurs van de NAVO-landen. Op dit moment hebben volgens NAVO-bronnen slechts drie landen Groot-Brittannie, Italie en Portugal positief op het Amerikaanse verzoek geantwoord.

De Amerikaanse onderminister onderstreepte verder het belang van grootscheepse hulpverlening van de Europese bondgenoten aan de landen in het Midden-Oosten die economisch het zwaarst door de Golfcrisis zijn getroffen: Turkije, Jordanie en Egypte. Hij legde er verder de nadruk op dat de VS geen grondtroepen van de NAVO-landen hadden gevraagd om de troepenmacht in Saoedi-Arabie te versterken en hun ook niet had verzocht om geld voor steun aan de Amerikaanse militaire operatie in het Golf-gebied. Nadat Saoedi-Arabie gisteren aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, had beloofd voor miljarden dollars te zullen bijdragen in de kosten van de Amerikaanse militaire operatie heeft de in ballingschap levende emir van Koeweit hem vijf miljard dollar toegezegd om de opbouw van Amerikaans militair potentieel in de Golf te financieren en de in economische moeilijkheden verkerende landen in de regio de steunen. Ook de Arabische Emiraten zouden een bijdrage hebben toegezegd.

Intussen is de Amerikaanse minister gisteren in Kairo aangekomen om de crisis in de Golf met de Egyptische regering te bespreken. Ook de Franse minister van defensie, Jean-Pierre Chevenement arriveerde gisteren in de Egyptische hoofdstad.

Amerikaanse Congresleden hebben gisteren gezegd dat forse bezuinigingen in het Amerikaanse defensiebudget nu onwaarschijnlijk zijn geworden als gevolg van de crisis in de Golf en door de mogelijkheid dat Amerikaanse troepen langer in het Midden-Oosten zullen blijven dan eerder was aangenomen. (Reuter/AFP/AP)