VS krijgen 'burger-hulp' uit Nederland

DEN HAAG, 8 sept. Nederland zal vermoedelijk voorraden ter beschikking stellen van het Amerikaanse leger dat nu in het Golfgebied opereert. Daarbij wordt gedacht aan uitrustingen die bescherming bieden bij chemische aanvallen.

Dat zei premier Lubbers gisteren na afloop van de ministerraad. Nederland onderzoekt op dit moment op welke manier de Verenigde Staten geholpen kunnen worden bij de militaire inspanning. President Bush deed eerder deze week een dringend beroep op de bondgenoten om financiele, logistieke en militaire steun.

Volgens premier Lubbers ligt het voor Nederland voor de hand om voorraden ter beschikking te stellen van de VS. Daarbij wordt gedacht aan uitrusting die bescherming biedt bij een aanval met chemische wapens. Aan verdere hulp 'in de militaire sfeer' wordt volgens hem op dit moment niet gedacht, 'eerder aan de burger-kant'.

Lubbers zei zich te kunnen voorstellen dat Nederland bijvoorbeeld de rekening overneemt die rederij Wijsmuller bij de VS zal indienen voor het vervoer van enkele kleinere Amerikaanse militaire vaartuigen.