Toetreding pond tot monetaire stelsel ontkend

ROTTERDAM, 8 sept. De Britse minister van financien John Major ontkent geruchten dat het Britse pond dit weekeinde zal toetreden tot het Europese Monetaire Stelsel (EMS), het stelsel van nagenoeg vaste Europese wisselkoersen.

Volgens de geruchten zou Groot Brittannie gebruik maken van de bijeenkomst van de Europese ministers van financien en presidenten van centrale banken in Rome, de Ecofin, om het pond tot het EMS te laten toetreden. Het pond stijgt al een aantal maanden in verwachting van een toetreding waarmee de munt min of meer aan de sterke Duitse mark gekoppeld zou worden.

Major zei gisteren voor de BBC dat zijn land weliswaar toetreding tot het EMS overwoog, maar daarmee zou wachten tot aan de economische voorwaarden is voldaan. Op het moment ligt de rente met vijftien procent boven die in de meeste andere landen van het EMS, evenals de inflatie. Sommige economen vrezen onevenwichtigheden als het pond onder die omstandigheden zou toetreden.