Tegenhouden van koekjes berust op misverstand

ROTTERDAM, 8 sept. Het tegenhouden van Nederlandse legerbiscuits door de Jordaanse autoriteiten berust op een misverstand. Het ministerie van defensie heeft inmiddels verklaringen naar Jordanie gefaxt over de inhoud van de rantsoenen. De Jordaanse autoriteiten laten de kwaliteit van de biscuits onderzoeken.

De biscuits maakten deel uit van de voedselhulp die de Nederlandse overheid onder begeleiding van Artsen zonder Grenzen naar Jordanie heeft gestuurd. Op de verpakking van de biscuits stond het jaartal 1986. De autoriteiten hielden de biscuits aanvankelijk tegen omdat ze veronderstelden dat het jaartal een uiterste consumptiedatum voorstelde, terwijl het de produktiedatum is. Dit misverstand is inmiddels uit de weg geruimd, aldus M. Meijerink van Artsen zonder Grenzen, de organisatie die de voedseltransporten begeleidt. Maar meteen dook een nieuw probleem op: biscuits ouder dan twee jaar mogen in Jordanie niet worden verkocht.

Niet bekend

Vorig weekeinde bleek dat een groot transportvliegtuig van Nederland op kosten van de VN naar Amman zou vliegen om een luchtbrug voor voor Aziatische vluchtelingen te beginnen. Artsen zonder Grenzen en het Nederlandse ministerie van defensie besloten deze gelegenheid aan te grijpen om koekjes, suiker, melkpoeder en rijst naar Jordanie te zenden. De rantsoenen werden dinsdagmiddag in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur, die in Damascus zetelt, overgedragen aan de Jordaanse autoriteiten. Met de suiker, rijst en melkpoeder hebben zich geen problemen voorgedaan. Deze goederen zijn inmiddels uitgedeeld in de vluchtelingenkampen.