Ondernemingen Tsjechoslowakije worden verkocht

PRAAG, 8 sept. In Tsjechoslowakije gaan nog dit jaar de eerste kleinere ondernemingen in de verkoop. 'Iedere geinteresseerde die zijn concurrenten overbiedt, kan bij wijze van Kerstkado een leuk familiebedrijf kopen', zei de Tsjechische vice-minister van financien Dusan Triska gisteren.

Triska, die verantwoordelijk is voor de privatisering van grote delen van de economie volgens een hervormingsplan dat deze week is geintroduceerd, zei dat hij op zoek is naar 'nieuwe eigenaars die zich zullen moeten gedragen als echte open-markt entrepreneurs'.

De meeste kleine bedrijven in Tsjechslowakije zijn overgenomen door de Staat toen de communisten in 1948 aan de macht kwamen. De oorspronkelijk eigenaars en hun erfgenamen kunnen aanspraak maken op hun oude eigendommen. Met de veiling van de rest wordt nog dit jaar een begin gemaakt.

Grotere staatsbedrijven zullen later worden geprivatiseerd door aandelen aan het publiek ter verkoop aan te bieden. (Reuter)