Moskou voor energieplan van Lubbers

MOSKOU, 8 sept. De Sovjet-Unie is voorstander van een Europese Energie Gemeenschap naar het model van premier Lubbers. Zij kan dan olie en gas uit Siberie naar West-Europa exporteren. Dat heeft voorzitter Loekjanov van de Opperste Sovjet, het parlement in Moskou, gezegd tegen de Nederlandse parlementaire delegatie die deze en volgende week een bezoek brengt aan de Sovjet-Unie.

Lubbers heeft zijn idee enkele maanden geleden in Dublin gelanceerd op een topconferentie van Europese regeringsleiders. Loekjanov onderstreepte dat het Westen wel kapitaal zal moeten willen steken in de modernisering van de petrochemische industrie in de Sovjet-Unie, opdat zij na verloop van tijd minder afhankelijk wordt van importen van eindprodukten.

Onder leiding van de voorzitter van de Tweede Kamer, Deetman, orienteren de fractievoorzitters Brinkman (CDA), Woltgens (PvdA), Bolkestein (VVD), Van Mierlo (D66) en Beckers (Groen Links) zich in de Sovjet-Unie op de recente politieke en economische veranderingen. Namens de Eerste Kamer zijn de senatoren De Rijk (PvdA) en Hendriks (CDA) vertegenwoordigd. (ANP) Premier Lubbers kwam op 25 juni tijdens detopconferentie van Europese staats- en regeringsleiders in Dublin met een memorandum waarin hij de ontwikkeling van een Europese Energie Gemeenschap bepleitte, naar het voorbeeld van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) die in 1952 werd opgericht om de Westduitse en Franse basisindustrieen te vervlechten. De EGKS werd het symbool van het ideaal 'nooit meer oorlog', zei Lubbers in zijn toelichting.