Krant op Zondag in de slag met grote uitgevers

AMSTERDAM, 8 sept. De Krant op Zondag gaat de strijd aanbinden met de grote uitgevers. Die hebben een paginagrote advertentie, die de Krant op Zondag op 11, 12 en 13 oktober in de landelijke dagbladen wil plaatsen, zonder opgaaf van redenen geweigerd. De Krant op Zondag meent dat zij daarmee een eerlijke concurrentie verhinderen. Wanneer de uitgevers niet op hun weigering terugkomen, wendt de zondagskrant zich tot minister Andriessen van economische zaken. Volgens de directeur van de NDU, uitgeefster van ondermeer NRC/Handelsblad en het Algemeen Dagblad, ir. G. J. Van den Berg, 'hoeven wij op geen enkele wijze te motiveren waarom wij de advertentie hebben geweigerd. Daartoe zijn wij niet verplicht.' H. J. Smeets, stafdirecteur van de Perscombinatie, uitgeefster van onder meer Trouw en de Volkskrant, zei dat het een gewoonte is binnen de krantenwereld om geen advertenties te plaatsen van concurrenten. 'Wij vinden dat de Krant op Zondag in die categorie valt. We plaatsen wel advertenties van bladen als Elsevier bij voorbeeld, maar dan zit je in de opiniehoek.'