Hongarije boekt handelsoverschot

BOEDAPEST, 8 sept. De Hongaarse handelsbalans is het afgelopen halfjaar 'dramatisch' verbeterd dankzij een substantiele toename van de handel met het Westen. Dat heeft de Hongaarse minister van financien Ferenc Rabar gisteren gemeld.

Volgens Rabar onstond in de eerste helft van dit jaar een handelsoverschot van 550 miljoen dollar, ver boven de verwachting van de regering. Over heel 1989 werd nog een tekort van 1,4 miljard dollar geboekt.

Volgens een regeringswoordvoerder is de handel 'voor het merendeel verlegd van het Oosten naar het Westen en is de samenstelling verbeterd'.

De handel in Roebels met voormalige Oostblok-partners is in zes maanden met dertig procent gedaald, een trend die zich volgens de woordvoerder in de tweede helft van dit jaar zal voortzetten.

Hongarije was in het Oostblok een relatief welvarend land, maar financierde dat met omvangrijke leningen. Eind 1989 bedroeg de schuld 19,7 miljard dollar, waarvan 77 procent bankleningen. De schuld, die inmiddels de 20 miljard dollar ruim is gepaseerd, is van de Oosteuropese landen de grootste, gerekend per inwoner.

Begin dit jaar kwam Hongarije in betalingsproblemen nadat westerse banken de kredietmogelijkheden terugdraaiden in reactie op betalingsproblemen met een ander Oosteuropees land; Bulgarije. In juni werd door Westerse banken een overbruggingskrediet van 280 miljoen dollar verstrekt in afwachting van nieuwe leningen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank.

De ontwikkeling in de tweede helft van dit jaar kan tegenvallen als gevolg van een uitzonderlijke droogte die een grotere invoer van voedsel noodzakelijk kan maken. Bovendien ondervindt Hongarije hinder van de stijging van de olieprijs. Volgens de woordvoerder verwacht de regering dat de producentenprijzen aan het eind van het jaar 22 procent gestegen zullen zijn en de consumentenprijzen met 28 tot 30 procent.

De Sovjet-Unie zou Hongarije volgend jaar 6,5 miljoen ton olie leveren maar heeft inmiddels aangegeven dat Hongarije op slechts 5 miljoen ton kan rekenen. Het tekort zal Hongarije op de vrij markt moeten inkopen wat een negatieve invloed zal hebben op de handelsbalans met niet-communistische landen.