Golf-crisis maakt het leven duurder

DEN HAAG, 8 sept. De crisis in de Golf drijft de consumentenprijzen flink op. In de periode van half juli tot half augustus is de inflatie met 0,4 procent gestegen.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Verwacht wordt dat het prijsindexcijfer voor gezinsconsumptie volgende maand flink zal stijgen. Dan wordt het werkelijke effect van de crisis in het Midden-Oosten op de prijzen duidelijk, want de olieprijs schoot pas na de invasie van Irak in Koeweit, op 2 augustus, fors omhoog. Intussen zijn nieuwe prijsverhogingen aangekondigd door luchtvaartmaatschappijen, verzekeraars en autorijscholen. Ook transport- en openbaar vervoermaatschappijen zullen niet aan een doorberekening van de duurdere brandstoffen kunnen ontkomen. Het effect op de aardgasprijs zal gering en voor kleinverbruikers pas per 1 januari merkbaar zijn.

In de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om de door het kabinet voorgenomen extra accijnsverhoging per 1 november niet te laten doorgaan. De VVD-fractie heeft zich van meet af aan tegen de verhoging verzet. De PvdA is voor de verhoging, die voortvloeit uit de kabinetsvoornemens om het autogebruik af te remmen en het openbaar vervoer te stimuleren. In de CDA-fractie rijst twijfel omdat de kosten voor automobilisten de laatste weken al de pan uitrijzen. De Nederlandse Spoorwegen waarschuwden gisteren dat de geplande uitbreiding van het spoorwegnet in gevaar kan komen als de accijnsverhoging niet doorgaat.

Overigens daalde de olieprijs op de termijnmarkten in Londen, New York en Singapore gisteren als gevolg van een gerucht dat de Iraakse dictator Saddam Hussein het land had verlaten na een staatsgreep. De notering voor de belangrijkste Amerikaanse oliesoort, West Texas Intermediate, sloot in New York 1,38 dollar lager op 30,05 dollar per vat (159 liter) bij contracten voor levering in oktober. Voor de Noordzee-olie 'Brent', de toonaangevende soort op de termijnmarkt in Londen was de slotnotering voor levering in oktober 1,03 dollar lager en kwam uit op 29,90 dollar.

Tussen half juni en half juli is het prijsindexcijfer met 0,3 procent gestegen. Volgens het CBS zijn sindsdien als gevolg van het Golf-conflict vooral de prijzen van autobenzine, huisbrand- en dieselolie sterk omhoog gegaan. Volgens het Oliebulletin van de Europese Commissie in Brussel zijn de brandstofprijzen in Nederland van december tot augustus met 50 procent gestegen, terwijl de gemiddelde stijging in de hele Gemeenschap 37 procent bedroeg. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer acht die ontwikkeling niet juist. In schriftelijke vragen aan minister Andriessen dringen de socialistische Kamerleden Van Gelder en Van den Berg aan op maatregelen om een meer gelijkmatige prijsontwikkeling in Europees verband te bewerkstelligen.