Golf als zeurende pijn in een schichtige markt

AMSTERDAM, 8 sept. Als een zeurende kiespijn, zo blijft de Golf-crisis de beurs parten spelen. de meeste koersen moesten in een onzekere markt verder terug en Amsterdam kon zich deze week als beurs alleen enigszins redden doordat Koninklijke Olie zich nog redelijk staande hield.

De tamme handel speelt zich af tegen de achtergrond van binnendruppelende jaarcijfers, waarvan er toch een aantal als lang niet slecht werden gekwalificeerd. Het is een lege markt met weinig aanbieders en vragers en spectaculair stuntwerk met scherp dalende en stijgende fondsen kreeg ook deze week weer volop de ruimte. Feest voor de aandeelhouders Wegener Tijl, die donderdag hun bezit in een klap twintig procent meer waard zagen worden op fl.260.- na de bekendmaking van de fraaie halfjaarcijfers.

Het kan, zoals bekend, ook andersom. Delft Instruments viel de twijfelachtig eer te beurt in een dag een derde minder waard te worden. Het aandeel daalde donderdag van fl.45,20 tot iets fl.30,50. Nationale Nederlanden maakte gisteren het bod op Nationale Borg op fl.270.- per aandeel, een fractie boven de huidige beurskoers. Besprekingen over een bod op Orco Bank van een aanvankelijk onbekende partij die zichzelf gisteren bekend maakte als de Persimmons Group onder leiding van de voormalige NMB-bankier mr. A. H. H. M. Huijgers zijn vooralsnog op niets uitgelopen, maar de koers steeg gisteren niettemin met fl.4,50 tot fl.83.- Negentig gulden wilde de investeringsmaatschappij van Huijgers c.s. wel voor Orco Bank neertellen, hetgeen toch op zo'n 315 miljoen gulden neerkomt, mede te financieren door Huijgers voormalige werkgever.

Van een vijandig bod is in tegenstelling tot een kop die gisteren per abuis in deze krant stond vooralsnog geen sprake: het zou immers gezien de beschermingsconstructies van Orco Bank weinig nut hebben. Broere liet in een reactie niettemin fijntjes weten dat een vijandig bod natuurlijk altijd 'een hetze in de markt kan creeren' met speculatieve prijsstijgingen waar 'iemand' met een bepaald belang van kan profiteren. Nee, daar werd niet meneer Huijgers en zijn vrienden mee bedoeld, dat was wel het laatste dat Broere had willen suggereren.

Huijgers op zijn beurt gaf een kijkje in de keuken van Orco Bank: de balans zou verlengd worden tot 1,5 miljard en het Orco Management zou een afkoopsom van 10 miljoen wil hebben. Broere beweerde op zijn beurt dat de afkoopsom bij de fiscus die Huijgers heeft geregeld voor het slepende belastingprobleem van de Orco Bank voor de aandeelhouders 'een sigaar uit eigen doos is'.

Beide partijen hebben elkaar de komende dagen dus nog wel een en ander te vertellen.

Op het gebied van overnemingen zijn er weer geruchten dat de Britse grootaandeelhouder Scottish en Newcastle geinteresseerd is om de laatste 25 procent vrij verhandelbare aandelen Center Parcs uit de markt te nemen, een verklaring voor de stijging van de koers. Vorig jaar zijn er weliswaar afspraken gemaakt dat Center Parcs zeker nog tot in 1992 op de beurs genoteerd blijft, maar in goed overleg zou daar wel eens weinig van terecht kunnen komen, wordt hier en daar gesuggereerd.

Het nieuws dat Philips radicaal kapt met de ontwikkeling van de nieuwe generatie chips en bovendien fors schrapt in het aantal arbeidsplaatsen in de chipfabrieken deed de koers deze week bescheiden aantrekken.

    • Steven Adolf