Foto's door Van Gogh op veiling

ROTTERDAM, 8 sept. Drie foto's die Vincent van Gogh in 1884 van zijn werk heeft laten maken gaan op 24 september ter veiling bij L. Gijselman in Amsterdam. De foto's, die Van Gogh op de keerzijde heeft gesigneerd met Vincent, zijn afkomstig uit de collectie van de Erven Furnee. Op een van de foto's staat een onbekend schilderij, 'Het spinstertje', dat waarschijnlijk verloren is gegaan.

Van Gogh liet de afbeeldingen maken door de Eindhovense fotograaf P. H. van Bemmel. In een brief aan zijn broer Theo meldde de schilder dat hij van plan was twaalf foto's te laten vervaardigen, die hij 'cartes de visite' noemde. Zes daarvan zijn in het bezit van het Rijksmuseum Vincent van Gogh; pas onlangs kwamen er nog drie te voorschijn. Naast 'Het spinstertje' zijn het foto's van 'De ploeger en de aardappelraapster' en 'Een wever voor het weefgetouw'.