FNV: stakingskas weigeraars bollen pellen bestuderen

UTRECHT, 8 sept. De Voedingsbond FNV gaat onderzoeken of er een stakingskas kan worden ingesteld voor werklozen uit de Oost-Groningse gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal die principieel weigeren om tijdelijk werk als leliebollenpeller in Noord-Holland te accepteren.

Volgens beleidsmedewerker W. van Seeters van de vakgroep uitkeringsgerechtigden van de FNV moet er in principe geen verschil zijn tussen een vakbondslid dat werkt en een lid dat een uitkering heeft. 'Werkenden die staken krijgen immers ook een uitkering uit de stakingskas. Daarom hebben we de mensen toegezegd om dit idee nauwkeurig te bekijken'. Binnen enkele weken wil de bond uitgezocht hebben of een speciale stakingskas voor werkloze weigeraars juridisch gezien tot de mogelijkheden behoort. Als die er komt, is er sprake van een uniek feit in de geschiedenis van de vakbond, aldus Van Seeters. Overigens verklaart Van Seeters dat er nogal wat haken en ogen aan het plan kleven: 'Stel dat iemand een korting krijgt opgelegd en wij hem dat geld geven, dan is de vraag of hij dat aan de Sociale Dienst als inkomen moet opgeven. Belasting-technisch en juridisch moet daarom goed worden uitgezocht wat de consequenties zijn', zegt hij. Een alleenstaande werkloze die weigert in de Noord-hollandse bollen te gaan werken hangt een strafkorting van ongeveer tien procent op zijn uitkering van 1.120 gulden netto per maand boven het hoofd. Van Seeters schat dat het aantal weigeraars op enkele tientallen zal liggen. Het arbeidsbureau van Stadskanaal schreef 150 langdurig ongeschoolde werklozen aan die verplicht worden als bollenpeller te gaan werken.