Elektrisch regelbaar glas

Bij de Schott Glaswerke in Mainz wordt glas gemaakt waarvan de lichtdoorlaatbaarheid met behulp van een elektrische spanning wordt gevarieerd. Dit is mogelijk doordat op het glas een zeer dun laagje elektrochroom materiaal is aangebracht, waarvan de optische eigenschappen onder invloed van een spanning veranderen. Het materiaal bestaat uit wolframtrioxyde en het bevindt zich tussen twee andere dunne lagen die uit een mengsel van indium- en tinoxyde bestaan en als elektroden fungeren. Wordt op de elektrodelagen een spanning aangelegd, dan bewegen elektronen uit het elektrochrome materiaal naar deze lagen toe en verandert de lichtdoorlaatbaarheid van de elektrochrome laag; hij wordt donkerder. Valt de spanning weg, dan bewegen de elektronen weer terug en wordt de laag transparanter. In feite gaat het hier om processen van oxydatie en reductie, die door de elektrische spanning worden teweeggebracht (Deutscher Forschungsdienst, VI, no. 6/90). De drie lagen worden via verdamping in een vacuum op het glas aangebracht. Daarna wordt op deze 'gevoelige' kant van het glas een tweede glasplaat gelijmd. Het elektrochrome systeem zit dan als de vulling van een sandwich tussen de twee glasplaten opgesloten en is beschermd tegen mechanische en chemische invloeden. De laagjes zijn namelijk uiterst dun, slechts een fractie van een micrometer, en dus zeer kwetsbaar.

Toegepast in vensters kan met dit elektrochrome glas de hoeveelheid binnenvallend zonlicht en uitgaande warmtestraling worden geregeld, wat een besparing op de kosten voor verwarming en koeling oplevert.

    • George Beekman