bridge

Het Wereldkampioenschap dat dezer dagen in Geneve wordt gehouden, is het grootste toernooi dat ooit heeft plaatsgevonden. Alle records die vroeger ten aanzien van het aantal deelnemers of deelnemende landen zijn gevestigd zijn royaal gebroken: 70 landen zorgen voor 4000 deelnemers die in 5 verschillende kampioenschappen naar de hoogste titels streven die de Wereld-Bridge-federatie heeft te vergeven. Het kampioenschap waarmee het toernooi opende, was dat voor gemengde paren. Onder de bijna 60 deelnemende paren was een groot contingent Nederlanders, maar alleen Bep Vriend en Anton Maas, ook in het dagelijkse leven een paar, wisten zich te mengen in de strijd om de topplaatsen.

Beginnend aan de 4de en laatste zitting hadden zij zich een uitgangspositie verworven die op overbrugbare afstand lag van de drie medailleplaatsen. Om op het erepodium terecht te komen moesten ze dan wel gemiddeld royaal boven de 60% scoren. Tot enthousiasme van de Nederlandse toeschouwers gingen ze geweldig van start en haalden topscore na topscore binnen. Zou het toernooi twee ronden korter hebben geduurd, dan zou hen zeker eremetaal ten deel zijn gevallen. Maar vier rampspellen kort voor het einde maakten alle hooggespannen verwachtingen tot illusie.

Dit was zo'n spel: (Schoppen) 7 5(Harten) A H B 8 7 6 2(Ruiten) V 8(Klaver) B 8(Schoppen) V 10 8 2(Harten) 3(Ruiten) H B 5(Klaver) A 9 5 4 3(Schoppen) 4(Harten) 10 4(Ruiten) A 10 9 7 6 4 3(Klaver) H V 2(Schoppen) A H B 9 6 3(Harten) V 9 5(Ruiten) 2(Klaver) 10 7 6Biedverloop met Vriend-Maas op de Z-N-plaatsen: Z: --3 (Schoppen)pasW: paspas5 (Ruiten)N: 1 (Harten)4 (Harten)dbl.

O: 2 (Ruiten)pasa. p. Dit contract zat er onverliesbaar in en -550 pnt. betekende voor NZ een score van nauwelijks 10%. De schuldvraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. N kende Z's fraaie (Harten)-aansluiting niet, waardoor in het tegenspel maar 1 (Harten)-slag binnen kon komen. Z wist niet dat N een 7-kaart (Harten) bezat zonder vaste slag ernaast. Hadden Vriend-Maas de goede beslissing genomen door 5 (Harten) te bieden, dan hadden zij ervan geprofiteerd dat Marijke van der Pas-Jaap Trouwborst (ZN) de latere winnaars van het goud, Juanita Chambers-Peter Weichsel (OW) op dit spel krachtig afstopten: Z: --3 (Schoppen)5 (Ruiten)W: paspaspasN: 1 (Harten)4 (Harten)5 (Harten)O: 3 (Ruiten)pasa.

p. Dat was energiek geboden van Marijke van der Pas. Als N (Klaver) A bezit, is het 6 (Harten). Weichsel was zo geimponeerd dat hij de redding met 6 (Ruiten) achterwege liet. Dat leverde hem een slechte score op, en de achtervolgers dus een prachtige kans om nog dichterbij te komen. Helaas, het liep anders.

Ook bij dit spel ging het helemaal mis (zie diagram hiernaast in de derde kolom)(Schoppen) V 9 8 7(Harten) B 8 5 4 3(Ruiten) A 5(Klaver) V 4(Schoppen) 10 5 3 2(Harten) A V 10 9 7 2(Ruiten) 7 4(Klaver) 7(Schoppen) A 4(Harten) 6(Ruiten) B 10 3 2(Klaver) A B 10 8 6 2(Schoppen) H B 6(Harten) H(Ruiten) H V 9 8 6(Klaver) H 9 5 3Biedverloop met Vriend-Maas als ZN: Z: --2 (Ruiten)paspasW: --2 (Harten)pasdbl.

N: --pas3 (Ruiten)a. p. O: 2 (Klaver)3 (Klaver)pas O's openingsbod toonde een zwakke opening met een 6-kaart (Klaver) en nu is Z's hand verre van een ideaal volgbod, maar om in gunstige kwetsbaarheid nu lafhartig te zwijgen is in de regel geen winnende strategie in parenwedstrijden. Nadat het bod naar Anton Maas was toegelopen, had hij aan het bieden weinig houvast voor het nemen van een beslissing. Heeft Z een 6-kaart (Ruiten) en niet te veel tegen in (Klaver), dan kan 3 (Ruiten) de winnende aktie zijn. Zit Z wel tegen in (Klaver), dan pakt doublet goed uit. Passen is van zijn kant weinig moedig, want hij is niet helemaal onbemiddeld al zijn de (Klaver) V en de (Harten) B vermoedelijk niet veel waard, en bovendien toont het bieden van OW niet dat zij over de meerderheid van de kracht beschikken.

Maas' 3(Ruiten)-bod pakte echter vreselijk ongelukkig uit. Door het zitsel ging 3 (Ruiten) voor 300 pnt. neer en dat leverde een score op van nog geen 4%. Gewoon 3 (Klaver) laten spelen is al goed voor bijna 60%, terwijl 3 (Klaver) gedoubleerd 2 down spelen in de buurt van 90% komt.

Zo passeerden er nog twee spellen en dat wierp het Nederlandse toppaar terug op de 8ste plaats met een gemiddelde score van 57%. Dat is in zo'n sterk bezet veld nog steeds een schitterende prestatie, maar als er zo duidelijk meer heeft ingezeten, gaat hiervan weinig troost uit.

    • Bob van de Velde