Blokkade van Schiphol is opgeheven

SCHIPHOL, 8 sept. Voorlopig zal worden gedoogd dat Amsterdamse taxichauffeurs vanaf Schiphol reizigers vervoeren naar de hoofdstad. Dat is de uitkomst van overleg gisteren tussen de burgemeester van Haarlemmermeer, de rijks-en gemeentepolitie en het ministerie van justitie.

De taxichauffeurs blokkeerden afgelopen donderdag en gisteren de toegangswegen naar de aankomst- en vertrekhal van de luchthaven uit protest tegen een verbod voor Amsterdams taxi's reizigers mee te nemen vanaf Schiphol. Dat was voorbehouden aan de zogenoemde Schiphol-taxi's.

Overeengekomen is dat vier Amsterdamse taxichauffeurs die passagiers mee terugnemen van Schiphol naar de hoofdstad een proces-verbaal krijgen, zodat daarmee een proefproces kan worden uitgelokt. De organisatie van taxichauffeurs is hiermee akkoord gegaan. Zolang er geen uitspraak is, zal verder niemand worden bekeurd. Wethouders van de gemeenten Amsterdam, Zaanstreek en de gemeenten in de Amstel- en Meerlanden hebben naar aanleiding van de taxi-blokkade gesproken over het mogelijk opheffen van het openbaar lichaam voor taxi-zaken dat de gemeenten Amsterdam en Zaanstreek in het leven hebben geroepen. Taxi-zaken zouden geheel overgaan in handen van de provincie Noord-Holland. Daarmee zou de grens voor taxi's die Schiphol nu van Amsterdam scheidt komen te vervallen.