Atleet Timmermann perplex over 'het kunstje van Athene'

ATHENE, 8 sept. De Oostduitse kogelstoter Ulf Timmermann was de grote verliezer op de finale-avond van het Grand Prix-atletiekseizoen in Athene. Hij werd nog voor de wedstrijd gewipt uit het rijtje van zes kanshebbers op de forse prijzen, omdat zijn zege in Keulen onreglementair genoemd werd en het resultaat dat hij daar had behaald niet meetelde.

Van de vijf overige kandidaten beheerste de Amerikaanse sprinter Leroy Burrell als enige ook het slotprogramma volledig. Waar anderen werden geelimineerd of verslagen, zegevierde Burrell in Athene en bleef zo ongeslagen. Dat was goed voor een extra bonus van 25.000 dollar en een begripvolle knipoog van Carl Lewis. De vedette schikte zich in het duel met zijn trainingsgenoot soepel in een ondergeschikte rol, daar waar hij zelf in geen enkele Grand Prix-wedstrijd eerder had deelgenomen. Lewis werd derde, nog achter hun beider clubmaat Witherspoon.

Als aanvoerder van de club nam Lewis het belangrijkste deel van het commentaar na afloop voor zijn rekening. De Olympisch kampioen en wereldrecordhouder, die zich geen zorgen maakt over de nog steeds geschorste Canadees Ben Johnson, laat staan over een extra wedstrijd aan het eind van de maand, vond dat Burrell zijn werk goed had gedaan. 'Er ging niets fout, hij wist wat te doen. Mijn start was niet best maar dat kan gebeuren, zo liggen de feiten, heel simpel.' Burrell klaagde nog eens over het uitermate vermoeiende seizoen dat hij achter de rug had. Met 10.04 toonde hij overigens eens te meer aan de terechte winnaar van het Grand Prix-seizoen te zijn, want geen reis was hem te veel, geen wedstrijd te hoog gegrepen. Hij had acht van de wedstrijden, die in negentien steden over de gehele wereld werden uitgeschreven, gewonnen. Dat was een score van 100 procent, die hij in Griekenland niet in gevaar zag komen toen Witherspoon en Lewis met 10.11 en 10.12 na hem finishten.

Pijnlijk

Burrell stond voor de beslissende avond een fractie achter de Roemeense hoogspringer Matey, wiens beste seizoenprestatie van 2.40 meter iets hoger werd aangeslagen dan de 9.96 die Burrell bij zijn eerste wedstrijd in Frankrijk had gerealiseerd. Matey ontbrak echter in Athene door een blessure die hij bij de laatste wedstrijd in Keulen had opgelopen. Dat was ook de oorzaak van zijn wegblijven bij het Europees kampioenschap. Van de gegadigden voor de hoofdprijs bovenop de prijs van 10.000 dollar per onderdeel konden drie atleten hun individuele nummer gisteren niet winnen en dat was extra pijnlijk voor Timmermann, de kogelstoter die dat wel deed.

Niet-begrijpend had hij op een mededelingenblaadje gelezen dat zijn winst van Keulen van zijn totaal was afgetrokken omdat kogelstoten daar pas op het allerlaatste moment aan het programma was toegevoegd. Onvoldoende atleten konden weten dat de wedstrijd er was. Timmerman, die nauwelijks weet wat verliezen is, stond perplex. Dat hij in maart het Europees indoorkampioenschap verloor begreep hij; gezien de turbulente ontwikkelingen in de DDR was hij enige tijd aan trainen nauwelijks toegekomen. Het kunstje van Athene was hem gisteren echter veel te machtig. Hij had er geen verklaring voor. De winnaar van het kogelstoten speelde nu geen rol in het klassement van de beste drie atleten en miste de kans op bonussen van 25.000, 15.000 en 10.000 dollar. Bij de vrouwen was de hoofdprijs voor sprintster Merlene Ottey. De Jamaicaanse bleek niet aan inhoud te hebben ingeboet in de weken dat de internationale wedstrijden voor haar ontbraken toen de Europese elite in Split verwijlde. Haar 21.88 in Athene was iedereen te machtig, ook Katrin Krabbe, die na de drievoudige medaillewinst bij het Europees kampioenschap niet meer voluit kon gaan. De Oostduitse werd zesde in 22.75. Grit Breuer bleek minder aangetast. De Europese kampioene op de 400 meter eindigde in 22.58 als tweede, zeven tienden achter de ver vooruitsnellende Ottey. Voor de in Italie wonende Ottey was de belangrijkste prestatie die in Griekenland zwaar meetelde de 21.66 waarmee zij eerder in het seizoen in Zurich had gewonnen. Evenals zij scoorden andere atletes namelijk 63 punten, maar verspringster Drechsler, speerwerpster Felke, discuswerpster Wyludda, 400 meter-loopster Quirt en 5000 meter-loopster Plumer hadden geen parel in hun reeks zoals Ottey in Zurich.

Overigens lieten zij zich gisteren niet verrassen, zoals bij de mannen hordenloper Harris, 5000 meter-man Skah en hoogspringer Conway wel. Zij tuimelden in het klassement door individuele nederlagen. Dat gebeurde bij de vrouwen alleen met Europees kampioene hordenlopen Ewanjee Epee, die een tweede plaats in het algemeen klassement zag verdwijnen na een derde plaats op het nummer waarop zij het gehele seizoen had gedomineerd. Het scheelde aan het einde van de avond 15.000 dollar.

    • Theo Reitsma