Werklozen in bollen krijgen extra geld

STADSKANAAL, 7 sept. Alleenstaande ongeschoolde langdurig werklozen in Stadskanaal en Vlagtwedde (Groningen) die tijdelijk gaan werken bij Noordhollandse bollenkwekers krijgen bovenop het CAO-loon een toeslag van 350 gulden bruto per maand en een reiskostenvergoeding van 160 gulden per maand. Dit is gisteren overeengekomen tussen de betrokken instanties.

De aanvullende afspraken zijn gemaakt na kritiek van de Voedingsbond FNV. De vakbond vindt het onjuist dat het werk in de Noordhollandse bollen voor de Groningers geldt als 'passend werk'. Daardoor lopen zij bij weigering het risico van een strafkorting op hun bijstandsuitkering. Vanwege de grote afstand, 200 kilometer enkele reis, is er volgens de bond geen sprake van 'passende arbeid'. Om deze reden handhaaft de Voedingsbond zijn bezwaren tegen het plan.

De Groningers zullen 's maandags met een bus worden opgehaald en op vrijdag worden thuisgebracht. Ze verblijven in vakantiehuisjes in de omgeving van Hoorn. Al eerder was afgesproken dat de huisvestingskosten voor rekening van de bollenkwekers komen. Het arbeidsbureau in Stadskanaal/Vlagtwedde verwacht ongeveer honderd Groningse werklozen voor het bollenpellen te kunnen werven. Het werk houdt begin december op.

Het arbeidsbureau in Amsterdam heeft onlangs een vergelijkbaar project afgesloten waarbij in samenwerking met het uitzendbureau Start 500 werklozen uit de hoofdstad werde gecontracteerd voor de bloempluk in de omgeving van Lisse. Volgens adjunct-directeur drs. J. Vlaar van het Amsterdamse arbeidsbureau zijn de ervaringen goed geweest. In een periode van twee maanden viel zeventien procent van de deelnemers af. 'Een enkele werkgever liet blijken liever te werken met goedkope Polen', aldus Vlaar.