Vrijspraak in Europa's grootste cocainezaak

HAARLEM, 7 sept. De man die volgens het Haarlemse openbaar ministerie verantwoordelijk was voor de opzettelijke invoer van 2.658 kilo cocaine uit Colombia is gisteren door de rechtbank onmiddellijk op vrije voeten gesteld.

Tegen de 50-jarige man uit Zandvoort eiste de officier van justitie vorige week een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 13 jaar. Via zijn bedrijf E+H in Woerden zou hij de import van vruchtensappen als dekmantel hebben gebruikt voor verscheidene omvangrijke cocaine-transporten. In februari werd de lijn opgerold met de aanhouding van vijf Colombianen en vier Nederlanders.

De andere verdachten in deze zaak werden door dezelfde rechtbank eerder veroordeeld tot straffen van 7 tot 15 jaar. De 50-jarige importeur zei vorige week op de zitting dat hij niet wist dat er tussen de vaten vruchtensap de grootste ooit in Europa onderschepte hoeveelheid cocaine zat. De rechtbank heeft hem wel een straf van zes maanden gegeven wegens het onopzettelijk aanwezig hebben van harddrugs.

Die straf is evenlang als de tijd dat de verdachte in voorarrest heeft gezeten. Het openbaar ministerie heeft nog niet beslist over het instellen van hoger beroep.