VN willen verscherping van sportboycot Zuid-Afrika

STOCKHOLM, 7 sept. De Verenigde Naties willen de sportboycot tegen Zuid-Afrika niet opheffen, maar eerder verscherpen. In de slotverklaring van de vierde internationale VN-conferentie 'Tegen Apartheid in de Sport', die gisteren in Stockholm eindigde, werd een oproep gedaan aan alle betrokkenen 'de boycot tegen apartheid in de sport te handhaven en te verscherpen.' De VN-conferentie juicht de klimaatsverandering in het door een blanke minderheid geregeerde Zuid-Afrika toe en vindt dat de tijd rijp is voor rassenintegratie, waarbij zwarte atleten hulp dient te worden geboden om op basis van gelijkwaardigheid sport te kunnen bedrijven met de blanken. De VN-conferentie denkt aan trainingscursussen, het uitsturen van trainers, het ter beschikking stellen van sportmateriaal, hulp bij de ontwikkeling van sportmedische faciliteiten en financiele assistentie. Volgens de Zweedse professor Arne Ljungqvist, voorzitter van de conferentie, moet de geboden hulp niet worden gezien als een verslapping van de boycot. 'Zolang de boycot niet is opgeheven, kan er geen sprake van zijn dat individuele sporters of sportverenigingen van Zuid-Afrika buiten hun land deelnemen aan sportwedstrijden.'

Juan Antonio Samaranch, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comite, liet tijdens de conferentie weten dat hij voorziet dat Zuid-Afrika ten tijde van de Olympische Spelen 1996, of misschien wel eerder, zal worden toegelaten. (Reuter)