Tokio raakt even aan een nieuw dieptepunt

ROTTERDAM, 7 sept. De beurs van Tokio bereikte vandaag een nieuw dieptepunt van dit jaar met een Nikkei die tijdens de handel zakte tot op 23.405,71, maar die zich later weer wat kon herstellen. De koersen in Tokio liggen nu 38,4 procent lager dan het hoogtepunt eind vorig jaar en in New York ligt de effectenhandel vrijwel stil.

AMSTERDAM. In zo'n klimaat kon Beursplein 5 weinig doen. Er was vanochtend enige vraag naar de certificaten van de Antilliaanse Orco Bank. Een onbekende wilde een bod van 90 gulden op de stukken uitbrengen, maar het bestuur wijst dit om diverse redenen af. De mogelijkheid van een onvriendelijk bod blijft echter aanwezig. Enige vraag deed nu de koers van Orco stijgen met fl.5 naar fl.84,50. Verder bleef het Damrak onder invloed van de internationale economische onzekerheden, vooral veroorzaakt door de Golf-crisis. De beleggers lieten het weer afweten en zelfs gunstige berichten uit het bedrijfsleven hadden nagenoeg geen invloed. De meeste fondsen lieten vanmorgen hogere koersen zien, maar de verschuivingen naar beide zijden hadden niet veel om het lijf. De stemmingsindex trok even aan, maar in de loop van de ochtend begon zich weer een afbrokkeling af te tekenen. De obligatiekoersen kwamen ook nauwelijks van hun plaats.

Bij de grote aandelenfondsen was er nog enige vraag naar havenwaarden. Pakhoed, vaak de gangmaker, deed nu echter niet mee en noteerde spoedig fl.2,30 lager op fl.201,70. Nedlloyd steeg echter fl.1,50 naar fl.54,80, Internatio fl.1 naar fl.66 en VOC fl.1,10 naar fl.40,70. Van de uitgevers was VNU tegen het middaguur fl.1,50 beter op fl.77,50 en ook Elsevier en Wolters Kluwer ontmoetten enige vraag. Kon. Olie zakte nu weg naar fl.146,60, een verlies van 60 cent.

Een door de belastingen gedrukte winstgroei bij aannemer HBG in het eerste halfjaar kostte het fonds fl.1 op fl.175. Ubbink was fl.3 in reactie op fl.98, terwijl uitgever Wegener na de koersstijging van de voorgaande dag, onder invloed van fraaie halfjaarcijfers, nu fl.10 lager werd geadviseerd op fl.250. Op de parallelmarkt zakte Free Record een gulden weg naar fl.34. Neways moest 30 cent inleveren op fl.7,20. TOKIO. De effectenbeursin Tokio is vanochtend hoger gesloten na vier dagen met flinke koersverliezen. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 150,16 punten ofwel ruim 0,6 procent tot 23.962,07. Over de hele week was er desondanks een verlies van 7,8 procent.

De handel was zeer nerveus, wat zorgde voor een grillig koersverloop. Door de aanhoudende spanning in het Midden-Oosten en de daaruit voortvloeiende stijging van de olieprijzen gingen de koersen aanvankelijk verder omlaag. De Nikkei kwam in de loop van de ochtend op een verlies te staan van 406 punten en lag daarmee op het laagste niveau van dit jaar. Later op de dag trad een herstel op. NEWYORK. De Newyorkse effectenbeurs is gisteren flink lager gesloten. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 31,92 punten tot 2.596,30. Van de 1.942 verhandelde fondsen sloten er 504 hoger en 949 lager. De omzet was met 127 miljoen aandelen opnieuw mager, maar wel iets groter dan de 120 miljoen van woensdag.

De Dow Jones kwam in de loop van de middag op een maximaal verlies te staan van 44 punten. Dat was vooral toe te schrijven aan de vrees voor escalatie van de Golf-crisis en de daaruit voortvloeiende sterke stijging van de olieprijzen. Daar kwam bij dat de hoop op een spoedige renteverlaging verminderde door een verklaring van president Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken. Verder was de publikatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers die voor vandaag op het programma staan een reden voor beleggers om aan de zijlijn te blijven.