Spanje: vier bomaanslagen

BARCELONA/ MADRID, 7 sept. Bij het kantoor van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France in het centrum van de Spaanse stad Barcelona heeft zich vannacht een krachtige bomexplosie voorgedaan. Er vielen geen slachtoffers, maar de materiele schade was aanzienlijk.

De bomexplosie bij Air France is mogelijk het werk van de Catalaanse afscheidingsbeweging Terra Lliure (Vrij Land) die net als de Baskische ETA vaak Franse doelen voor haar aanslagen kiest. De aanslag volgt op drie bomaanslagen gistermiddag in Madrid op achtereenvolgens de beurs, het ministerie van economische zaken en het Hooggerechtshof. Tien mensen raakten daarbij lichtgewond.

De uiterst linkse beweging GRAPO waarschuwde kort voor twee van de drie explosies per telefoon. GRAPO heeft volgens de politie niet meer dan een tiental actieve leden op vrije voeten. De afgelopen vijftien jaar heeft de GRAPO zo'n zestig mensen vermoord.

Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken zei dat een onderzoek wordt ingesteld naar het falen van de veiligheidsmaatregelen bij de instellingen in Madrid. In verband met de aanslag op het gerechtshof zoekt de politie een vrouw die de veiligheidscontrole omzeilde door te roepen dat ze dringend naar het toilet moest. De bom bij de beurs, die afging kort voordat de handel om half twaalf zou worden gestaakt, leidde tot grote paniek.

Circa veertig GRAPO-leden houden in verschillende gevangenisziekenhuizen een hongerstaking uit protest tegen hun gescheiden gevangenhouding. Ze worden door kunstmatige voeding in leven gehouden. (AFP, Reuter).