Saoediers beloven Baker: Riad betaalt deel kosten troepen VS

NICOSIA, 7 sept. Saoedi-Arabie heeft gisteren beloofd voor miljarden dollars te zullen bijdragen in de kosten van de operatie voor de verdediging van het land tegen agressie van Irak.

Niet bekend

Baker had aangekondigd Saoedi-Arabie te vragen bij te dragen in de Amerikaanse kosten, die naar verwachting in de vele miljarden zullen lopen, uit zijn extra-oliewinst. Als gevolg van de hogere olieprijzen en de stijging van de Saoedische produktie met twee miljoen vaten per dag ontvangt het land iedere dag ten minste 100 miljoen dollar extra. De uitgaven van de Amerikanen voor elke dag van de operatie worden op 40 miljoen dollar per dag geraamd. 'De (Amerikaanse) regering zal niet teleurgesteld worden door wat Saoedi-Arabie bereid is te doen', verklaarde een hoge Saoedische functionaris.

Baker heeft tegenover het Amerikaanse Congres verklaard dat de kosten van de operatie dit jaar zeker zes miljard dollar zullen bedragen. Volgens een schatting van het Pentagon moet er voor volgend begrotingsjaar, bij voortzetting van de operatie, rekening worden gehouden met kosten van 11,3 miljard dollar.

Baker kreeg vanmorgen in Taif, waar de door Irak afgezette Koeweitse emir verblijft, de verzekering dat ook Koeweit zal delen in de kosten van de Amerikaanse militaire operatie. Eerder hadden de Koeweiti's zich al bereid verklaard Turkije tot een bedrag van twee miljard dollar schadeloos te stellen voor de negatieve gevolgen van de sancties tegen Irak. Op het programma van Baker staan verder nog bezoeken aan Abu Dhabi en Egypte.

Intussen reist ook de Amerikaanse minister van financien, Nicholas Brady, door de wereld om financiele steun te verkrijgen voor de Amerikaanse militaire inspanningen in de Golf. Na bezoeken aan Parijs en Londen was hij gisteren in Zuid-Korea, waar hij echter geen concrete toezeggingen voor assistentie kreeg. Het land zou bang zijn grote bouwprojecten in Koeweit en Irak in gevaar te brengen. Vandaag is Brady voor overleg in Tokio. (Reuter, AP, UPI, AFP)