Regering van Polen noemt namen 7 te privatiserenbedrijven

WARSCHAU, 7 sept. De Poolse regering heeft de namen genoemd van zeven staatsbedrijven die het spits zullen afbijten bij de uitvoering van een ambitieus privatiseringsprogramma. De aandelen van de ondernemingen worden binnen twee maanden te koop aangeboden.

Dat zei gisteren Jacek Kwasniewski, een adviseur van het ministerie van financien die belast is met de privatiseringen. Tot de privatisering is in juli wettelijk besloten.

De grootste van de zeven ondernemingen is het bouwbedrijf Exbud. Dat boekte in de eerste zeven maanden van dit jaar met een omzet van 550 miljard zloty (omgerekend ruim 100 miljoen gulden) een winst van 80 miljoen zloty (14,7 miljoen gulden). De andere zes zijn Fampa, fabrikant van machines voor drukkerijen, een kabelproducent, een fabrikant van audio-apparatuur, een staalwalserij, een glasfabriek en een meubelfabrikant. Westerse accountants hebben de financiele positie van de bedrijven onderzocht. Volgens Kwasniewski zal Fampa de aandelen onderhands verkopen. De overige zes bedrijven zullen vanaf eind oktober een openbare inschrijving aankondigen. Kwasniewski zei dat westerse investeerders veel belangstelling hebben getoond voor de aandelen.

Op grond van een in juli aanvaarde wet hebben buitenlanders speciale toestemming nodig om een belang van meer dan tien procent te kunnen verwerven, maar dat is volgens Kwasniewski geen probleem. 'Ik denk dat iedereen beseft dat een aanzienlijk grotere buitenlandse deelneming nodig is. Tien procent is zeker geen grens', verklaarde hij. Bij latere privatiseringen zouden Poolse bedrijven zelfs volledig in buitenlandse handen kunnen komen.

De zeven ondernemingen zijn gekozen uit een totaal van ongeveer zevenhonderd die zich bij de regering vrijwillig hebben aangemeld voor privatisering. Zij worden geadviseerd door de Britse banken NM Rothschild, Schroders, Midland Montagu en Barclays de Zoete Wedd en door toonaangevende internationale accountantbureaus.

De eerste transacties moeten wachten tot de benoeming van een minister voor privatisering welke de benoeming binnen twee weken wordt verwacht. (Reuter)