Regering van Griekenland snijdt fors in pensioenen

ROTTERDAM, 7 sept. De pensioenleeftijd en pensioenpremies in Griekenland gaan omhoog om te voorkomen dat de enorme tekorten van het staatspensioenfonds verder oplopen. Premier Mitsotakis noemde de maatregelen gisteren in een toelichting noodzakelijk om 'een economische ramp' voorkomen.

De pensioenen leggen grote druk op de Griekse staatskas. Het land geeft dit jaar aan pensioenen en gezondheidszorg bijna zes miljard gulden meer uit dan het binnenkrijgt. Dat is 9,3 procent van het bruto nationaal produkt.

Op dit moment kunnen Griekse vrouwen, ongeacht hun leeftijd, met pensioen gaan nadat zij vijftien jaar hebben gewerkt. Mannen mogen na 25 jaar met pensioen gaan.

Volgens het nieuwe plan krijgen Griekse mannen straks pas op hun zestigste recht op een pensioenuitkering en vrouwen met 58 jaar. Tot eind 1997 geldt een overgangsregime waarin de pensioenleeftijd voor mannen en vrouwen op respectievelijk 55 en 53 jaar is gesteld. Voorts worden de pensioenpremies halverwege 1991 met drie procent verhoogd. Wanbetalers krijgen dezelfde straf als belastingontduikers.

Minister Souflias van economische zaken stelde dat de Griekse uitgaven aan pensioenen en gezondsheidszorg over tien jaar een kwart van de staatsbegroting in beslag nemen als nu geen maatregelen worden getroffen. 'Het gaat om enorme bedragen', aldus Souflias, 'die onze economie absoluut niet kan verdragen, zeker niet in zijn huidige slechte staat.' Naar verwachting zal het pensioenplan op heftig verzet stuiten van de vakbonden. Premier Mitsotakis zei dat risico te onderkennen, maar deelde mee vastbesloten te zijn de veranderingen door te zetten, ook al zou zijn kabinet erdoor vallen. (Reuter)