Particuliere banken Japan verhogen rente

ROTTERDAM, 7 sept. Veertien Japanse banken hebben vandaag aangekondigd de rente voor korte leningen te verhogen van 7,375 naar 8,0 procent. Een hogere rente in Japan kan de rente in andere landen opdrijven.

De banken volgen het voorbeeld van de Dai-Ichi Kangyo bank die gisteren al de rente verhoogde voor leningen van maximaal een jaar.

De verhoging volgt op de verhoging van het officiele disconto van 5,25 naar 6 procent door de Japanse centrale bank eind vorige maand. Het disconto heeft invloed op de rentekosten van de particuliere banken omdat de rente waartegen ze bij de centrale bank kunnen lenen op het disconto is gebaseerd.

De centrale bank, de Bank of Japan, wilde met de verhoging geld lenen duurder maken om op die manier de bestedingen te temperen. De Japanse industrie draait op volle toeren en kan de vraag nauwelijks meer aan zodat het gevaar bestaat dat de prijzen gaan stijgen (inflatie). De stijging van de olieprijs wakkert het inflatiegevaar nog extra aan. Volgens regeringsfunctionarissen heeft de Japanse regering vandaag besloten oliemaatschappijen toestemming te geven de prijs te verhogen van olieprodukten. De verwachting is dat de prijzen komende week met ongeveer 10 yen (ruim een dubbeltje) per kiloliter zullen stijgen.

Japanse bedrijven zijn overigens voorzichtig met het doorberekenen van hogere kosten aan de consument omdat ze een groot belang hechten aan behoud van hun marktaandeel.

Economen verwachten dat de bedrijven zullen interen op hun winsten die daardoor aanzienlijk kunnen dalen. Angst daarvoor draagt bij aan de aanhoudende koersdaling op de beurs in Tokio die alleen al deze week 7,7 procent inleverde.

De gezaghebbende Japanse krant Nihon Keizai meldde na sluiting van de beurs de door haar gepubliceerde beursbarometer, het toonaangevende Nikkei-gemiddelde, anders te gaan berekenen. Een studiegroep werkt aan een nieuw gemiddelde dat nauwkeuriger is en volgende zomer geintroduceerd kan worden.