Orco Bank wijst onvriendelijk bod van de hand

AMSTERDAM, 7 sept. Orco Bank is het niet eens geworden over een bod op de uitstaande aandelen. Besprekingen tussen een geinteresseerde partij en bestuurders en commissarissen van de bank zijn op niets uitgelopen, zo heeft Orco Bank gisteren bekendgemaakt.

Het zou hierbij gaan om een bod van ongeveer 90 gulden per certificaat van een aandeel. Dat acht het bestuur van Orco Bank zeker tien gulden onder de werkelijke waarde. Bovendien wijst het bestuur in een verklaring op het ontplooien van nieuwe activiteiten die volgens de verwachting zullen leiden tot een belangrijke verhoging van de huidige resultaten van de bank. De aandelen Orco Bank noteren op de beurs bijna 80 gulden, wat de bank een beurswaarde geeft van ongeveer 280 miljoen gulden.

Orco Bank zegt niet met wie de besprekingen zijn gevoerd. Volgens De Telegraaf betreft de geinteresseerde het op Curacao gevestigde Intercapital Investments, dat wordt vertegenwoordigd door mr. D. Huygers. Laatstgenoemde is voormalig directeur van de NMB Bank op Curacao en in Haarlem. In de markt gaan al langer geruchten de NMB/Postbank betrokken zou zijn bij de financiering van het fonds. De NMB bevestigt dat Intercapital Investments een relatie is van de bank.

De NMB is reeds vanaf de oprichting bij de Orco Bank betrokken. In het ingewikkelde netwerk van houdstermaatschappijen waarin de feitelijke zeggenschap over de Orco Bank is ondergebracht, bevindt zich ondermeer de NMKB-trust, een joint-venture van de NMB en de Belgische Krediet Bank, die de Orco-belangen voor een onbekende aandeelhouder behartigt. De NMKB-trust heeft ondermeer zitting in de stichting die de prioriteitsaandelen van de Orco Bank beheert. Orco Bank is in 1986 opgericht om te profiteren van belastingvoordelen. Het Orco Australian Mortgage Fund (OAMF) was een beleggingsfonds dat sinds 1985 in Australische Hypotheken belegde. Die waren toen in Nederland belastingvrij, maar dat lek in de belastingwet werd gedicht; bovendien leidde de waardedaling van de Australische dollar tot forse verliezen.

De op de Nederlandse Antillen gevestigde Orco Bank nam de portefeuille van OAMF over in ruil voor aandelen Orco Bank. Hiermee hoopte de bank van de fiscale voordelen te blijven profiteren.

Het ministerie van financien zette vraagtekens bij de bankstatus van Orco. Dat maakt het onzeker of Orco's belastingvoordelen wel materieel zullen blijken. Binnen een maand wordt een definitieve omschrijving van Orco's status aan de belastinginspecteurs verwacht en ingewijden rekenen erop dat Orco door de fiscus niet als bank zal worden aangemerkt. Volgens mr. N. B. M. Vink, bestuurslid van het administratiekantoor dat de aandelen van Orco Bank beheert en het fiscale brein achter de bank, is het overleg met Financien in een vergaande stadium. Hij toont zich optimistisch over de fiscale uitkomsten voor de aandeelhouders Orco Bank.

De rechter heeft inmiddels uitspraak gedaan in een andere procedure rond Orco Bank. Dat gaat over de beslaglegging van gegevens bij de Amro Bank betreffende de transacties tussen Amro en Orco Bank. Laatstgenoemde wilde de inzage van de stukken alsnog door de rechter laten veroordelen. De eis werd echter afgewezen. Volgens Vink heeft Orco Bank nog niet besloten of het in hoger beroep gaat.

De fiscus vermoedde dat die transacties vooral dienden om de balans van Orco meer op die van een echte bank te laten lijken. Voormalig Amro-bestuurder C. J. P van Westreenen is commissaris bij OAMF, dat in de eerste helft van dit jaar een belastingvrij rendement van 7,9 procent boekte.