Oorlogsdreiging duwt prijs van olie over $30

ROTTERDAM, 7 sept. De internationale markten konden het onderling niet eens worden over de ernst van de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten. Europese oliehandelaren waren pessimistisch gestemd, in tegenstelling tot effectenhandelaren in Tokio, die de eerste keer deze week het koersgemiddelde zagen stijgen tegenover de dag ervoor.

De aanhoudende vrees voor een snelle escalatie van de Golf-crisis drukte de olieprijzen gisteren weer boven de grens van 30 dollar per vat. Vandaag om het middaguur noteerde een vat Noordzee-olie, Brent, 30,45 dollar. De Europese markten waren vanochtend afwachtend. Op de markt voor dollars gebeurde weinig. Valutahandelaren wachten op nieuwe Amerikaanse werkloosheidscijfers, die misschien een nieuwe indicatie geven dat de Amerikaanse economie achteruit gaat. Eerder op de dag was de dollar in Tokio gedaald ten opzichte van de yen. De goudprijzen in Londen en Zurich kwamen vanochtend nauwelijks van hun plaats. Op de markt in Zurich werd geopend op een prijs van 390,05 dollar per ounce (31,1 gram), tegen een slotprijs van 390,10 dollar.

In Tokio eindigde het Nikkei-gemiddelde 150 punten hoger op 23.405,71. (Reuter, AP, DPA)