Nieuwe geweldsgolf Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 7 sept. In de Zuidafrikaanse hoofdstad Johannesburg en de nabijgelegen zwarte woonoorden zijn gisteren ten minste vijftien mensen bij gewelddadigheden om het leven gekomen. Vijf slachtoffers, allen zwarten, vielen toen twee onbekende mannen op een treinstation in het centrum van de stad in het wilde weg om zich heen begonnen te schieten. Onder de slachtoffers van de aanval op het treinstation waren zowel Zulu's als Xhosa's. In het zwarte woonoord Soweto werden nog zeker tien mensen gedood. Vijf van hen werden op straat en in hun huizen overvallen. Een man stierf nadat hij in brand was gestoken. Nog vier slachtoffers vielen door kogels die werden afgevuurd vanuit een busje.

Na maandenlange bloedige twisten tussen de Zulu's van de Inkatha-beweging en aanhangers van het ANC, voornamelijk Xhosa's, in de provincie Natal, sloeg het geweld op 12 augustus over naar Johannesburg, waar sindsdien al bijna 600 doden zijn gevallen. President F. W. de Klerk van Zuid-Afrika heeft de voortdurende gewelddadigheden een 'struikelblok' voor de besprekingen tussen de regering en het ANC genoemd, maar heeft er de nadruk op gelegd dat de onderhandelingen hoe dan ook door zullen gaan. De anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu bracht gisteren een bezoek aan de zwarte woonwijk Sebokeng, waar dinsdag veertig mensen bij botsingen om het leven kwamen. Tutu herhaalde eerdere beschuldigingen dat de Zuidafrikaanse veiligheidsdienst de Zulu's steunt in de gevechten met aanhangers van het ANC. Gisteren had een nieuwe ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van het ANC en de minister van Wet en Orde, Adriaan Vlok. Hierbij zouden verdere afspraken worden gemaakt over de opschorting van de gewapende strijd van het ANC tegen het apartheidsssysteem. Over de voortgang van de besprekingen zijn geen verdere mededelingen gedaan. (AP, Reuter)