Minister VS: nu meer dan 100.000 Amerikanen in Golfgebied

WASHINGTON/ SAOEDI-ARABIE, 7 sept. De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken meer dan 100.000 militairen naar Saoedi-Arabie en andere landen in het Golfgebied gestuurd. Als oorlog uitbreekt zouden de geallieerde strijdkrachten in het gebied de Iraakse luchtmacht binnen 36 uur hebben uitgeschakeld, aldus een hoge Amerikaanse officier ter plaatse.

Onder die ruim 100.000 man, die Saoedi-Arabie moeten beschermen tegen een Iraakse aanval, zijn ook de manschappen op de marineschepen in het gebied, aldus de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, gisteren in een toespraak tot het Internationaal Instituut voor Strategische Studies in Hot Springs (Virginia). De VS hebben meer dan 50 oorlogsschepen in het gebied, waaronder drie vliegdekschepen met elk 5.000 manschappen aan boord. Cheney zei dat de VS voorlopig versterkingen blijven sturen naar het Golfgebied. 'De allerergste zonde zou zijn om daar voldoende troepen te legeren om in moeilijkheden te komen maar niet voldoende om op elke mogelijkheid voorbereid te zijn.'

Functionarissen van het ministerie van defensie zeiden vorige week dat er tegen half oktober 150.000 man Amerikaanse grondtroepen in Saoedi-Arabie zullen zijn.

In Saoedi-Arabie zei generaal-majoor der mariniers Royal N. Moore dat de Amerikaanse strijdmacht en die van haar bondgenoten met de Amerikaanse Harm en Shrike raketten binnen drie tot vijf minuten Iraks radar en binnen enkele uren Iraks hele luchtverdediging kunnen uitschakelen. 'Er gaat een hoop lood de lucht in, en we kiezen onze doelen heel nauwkeurig en heel scherp we gaan die luchtverdediging oprollen zodat we een onbetwist overwicht in de lucht hebben', zei hij. De verliezen zouden daarbij licht zijn, zei hij. Uitschakeling van de Iraakse luchtmacht kost vervolgens volgens Moore 'minder dan anderhalve dag, en als we 's nachts in actie komen waarschijnlijk nog korter dan dat'. Eerder op de dag waarschuwde de Saoedische minister van defensie, prins Sultan, Irak dat de Saoediers als de president Saddam Hussein zijn dreigement waarmaakte en chemische wapens inzette, de door China geleverde CSS-2 raketten zullen gebruiken, die heel Irak bestrijken.

Duitsland leent de VS nog eens 20 tanks die zijn uitgerust voor het ontdekken van gifgas voor gebruik in het Golfgebied. Washington hoeft niet te betalen voor het gebruik van de tanks, die samen 60 miljoen dollar waard zijn. Bonn had de Amerikanen al 10 van de tanks gestuurd.

Franse regering heeft de wapenleveranties aan Jordanie bevroren, zo heeft de vliegtuigfabriek Dassault, die Amman 12 Mirages zou leveren, meegedeeld. Volgens diplomatieke bronnen vreest Parijs dat de Franse wapens aan Irak zouden worden doorgeleverd. De Amerikaanse regering heeft met een gehuurd Iraaks vliegtuig een groep vrouwen en kinderen uit Koeweit gehaald. De Amerikanen hopen een luchtbrug op gang te brengen van Koeweit via Bagdad waar men uitreisvisa moet ophalen naar Amman. Er zijn nog circa 1.200 Amerikaanse vrouwen en kinderen in Koeweit. Irak heeft aangekondigd dat buitenlanders een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen als ze zonder uitreisvisum Irak en bezet Koeweit proberen te verlaten. Bovendien wordt hun geld in beslag genomen.

Iraakse troepen hebben de Joegoslavische ambassadeur gedwongen Koeweit te verlaten, aldus radio Belgrado. De Joegoslavische ambassade, die door troepen is omsingeld, blijft niettemin open. (AFP, AP, Reuter, UPI)