Meer Britse troepen naar Golfgebied

LONDEN, 7 sept. De Britse regering is van plan om meer troepen naar de Golf te sturen. Dit heeft premier Thatcher gisteren in het Lagerhuis gezegd. Medewerkers van de premier wezen erop dat Groot-Brittannie het sturen van grondtroepen niet heeft uitgesloten. 'Wij geloven dat er extra troepen nodig zullen zijn en de samenstelling daarvan bekijken we op het ogenblik', verklaarde de premier tijdens een spoeddebat over de Golfcrisis in het Lagerhuis. Ze wilde echter geen nadere bijzonderheden geven. Het debat wordt vandaag voortgezet.

Thatcher zei te hopen dat de internationale sancties Irak er toe zullen bewegen om zich uit Koeweit terug te trekken maar ze weigerde het gebruik van geweld uit te sluiten.

Tot verontwaardiging van de oppositie zei Thatcher dat voor eventuele militaire actie tegen Irak geen verdere toestemming van de Verenigde Naties is vereist. Als dat wel zo zou zijn, aldus de premier, 'zou dat een voordeel voor Saddam Hussein betekenen en zou dat onze troepen in groter gevaar kunnen brengen'.

Ze zei hierom niet bereid te zijn de Britse bewegingsvrijheid te beperken.

Londen heeft tot dusverre drie eskaders gevechtsvliegtuigen, een torpedobootjager en twee fregatten gestuurd naar het Midden-Oosten, terwijl een tweede torpedobootjager en drie mijnenvegers eveneens op weg zijn naar het gebied. In de Verenigde Staten, in het bijzonder in het Congres, gaan steeds meer stemmen op dat de Europeanen ook grondtroepen dienen te zenden ter ondersteuning van de Amerikaanse eenheden in de Golf. (AP, Reuter)