Mandela is zeer positief over contact ANC met De Klerk

PRETORIA, 7 sept. ANC-leider Nelson Mandela heeft zich tegen een delegatie van Nederlandse Kamerleden zeer positief uitgelaten over zijn contacten met de Zuidafrikaanse regering. President De Klerk stelt zich in deze gesprekken zeer open op tegenover het ANC, aldus Mandela.

De zwarte leider zei dit terwijl in townships rondom Johannesburg de situatie van onrust voortduurt en hij in het openbaar de regering verantwoordelijk heeft gesteld voor steun van politie en leger aan de groepen Zulu's, die Xosha aanvallen.

Eerder op de dag had de zeven leden tellende delegatie een gesprek gehad met president De Klerk en daarbij de indruk gekregen dat deze meent wat hij zegt en serieus werkt aan opheffing van de apartheid.

In het drie kwartier durende gesprek onderstreepte Mandela dat hij overal oproept geen geweld te gebruiken. Op lagere niveaus zijn er contacten gaande tussen mensen van het ANC en de Inkatha-beweging van Zulu-leider Buthelezi. Of Mandela en Buthelezi, met wie de Kamerleden maandag een gesprek zullen hebben, elkaar op korte termijn zullen ontmoeten liet hij in het midden.

In een gesprekje na afloop met Nederlandse journalisten wilde een zichtbaar vermoeide Mandela niet ingaan op de vraag of Shell uit Zuid-Afrika moet verdwijnen. 'Dat moet Shell zelf maar uitmaken', zei hij, eraan toevoegend dat de sancties tegen Zuid-Afrika hebben geleid tot de huidige ontwikkeling, weg van apartheid.

Tegenover de Kamerleden pleitte hij er dan ook voor 'het hele pakket' sancties te handhaven totdat een one-man-one-vote-systeem is ingevoerd. Op een vraag van journalisten of deze sancties niet juist slecht zijn voor de zwarte bevolking, antwoordde Mandela dat dit een probleem is dat de regering moet oplossen. Niet De Klerk, maar het hele volk van Zuid-Afrika moet worden geholpen, zei hij.

    • Rob Meines