Contactpersonen in Ethiopie van NL-reporters vrijgelaten

NAIROBI, 7 sept. Twee Ethiopiers die eerder dit jaar samen met twee Nederlandse journalisten werden gearresteerd in Addis Abeba, zijn op vrije voeten gesteld. Dit heeft de Nederlandse ambassade in de Ethiopische hoofdstad vernomen van de Ethiopische autoriteiten.

De twee Ethiopiers, onder wie de 38-jarige Tilahun Fardesse, werden in mei door acht gewapende veiligheidsagenten opgepakt na een gesprek met een correspondent van deze krant en een verslaggever van VPRO-radio. In het interview hadden de twee Ethiopiers zich zeer negatief uitgelaten over de regering van president Mengistu.

De twee Nederlandse journalisten mochten na een verhoor door de staatsveiligheidsdienst en enkele dagen 'hotelarrest' het land verlaten. De twee Ethiopiers bleven achter de tralies en zouden daar volgens een ooggetuige ernstig zijn gefolterd. Pogingen van internationale mensenrechtenorganisaties om hem vrij te krijgen leverden geen resultaat op, diplomatieke druk evenmin. Verzoeken van de twee journalisten bij de Ethiopische autoriteiten voor inlichtingen over het lot van de twee Ethiopiers bleven onbeantwoord.

Diplomatieke waarnemers vergeleken Ethiopie met Irak: het Ethiopische regime toont zich ongevoelig voor buitenlandse druk. De vrijlating van de twee Ethiopiers komt aan de vooravond van een onderhoud dat minister van buitenlandse zaken Van den Broek volgende week in New York zal hebben met zijn Ethiopische ambtgenoot Tesfaya Dinka.