Bush accepteert zendtijd op de Iraakse televisiezenders

WASHINGTON, 7 sept. De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren de uitnodiging aangenomen van de Iraakse leider Saddam Hussein om een toespraak te houden voor de Iraakse televisie. De Iraakse ambassadeur in Washington, Mohammad al-Mashat, beloofde dat de rede van Bush in zijn geheel door de Iraakse televisie wordt uitgezonden.

De Iraakse minister van informatie deed gisteren het aanbod nadat Bush zich er over had beklaagd dat Saddam en andere Iraakse functionarissen wel uitgebreid toegang hadden gehad tot de Amerikaanse televisie terwijl hij omgekeerd geen toegang had tot de Iraakse media.

Het is de bedoeling dat Bush de toespraak van ongeveer tien minuten tot een kwartier zal inspreken op een videoband die vervolgens, vermoedelijk begin volgende week, aan de Iraakse autoriteiten wordt overhandigd. De tekst van de rede wordt door deskundigen van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vertaald. 'De president heeft een zeer speciale boodschap die hij de bevolking van Irak wil geven over onze reden om in de Golf te zijn', zei de woordvoerder van het Witte Huis, Marlin Fitzwater. 'Hij gelooft dat het een goede gelegenheid is', voegde Fitzwater eraan toe.

De Amerikanen zullen de opnamen van de toespraak van Bush ook elders in de wereld verspreiden in de hoop dat het hierdoor moeilijker wordt voor de Irakezen om censuur uit te oefenen op de tekst. De Iraakse zenders censureren doorgaans de opnamen van Amerikaanse televisiestations die in Irak worden uitgezonden. (AFP, UPI)