Beckenbauer tekent voor Marseille

MARSEILLE, 7 sept. Franz Beckenbauer heeft een contract voor twee seizoenen getekend als technisch directeur van de Franse voetbalkampioen Olympique Marseille. Dat heeft clubvoorzitter Bernard Tapie gisteren bekend gemaakt. Beckenbauer werd op 8 juli als teamchef wereldkampioen met de nationale ploeg van de Bondsrepubliek via een zege van 1-0 op Argentinie. Na het evenement in Italie stond hij zijn functie af aan assistent Berti Vogts.

Volgens Tapie blijft de huidige trainer van Olympique, Gerard Gili, gewoon in functie. Wel neemt Beckenbauer Holger Osieck mee, die zich tot voor kort vooral met de conditie van de internationals bezig hield. Hij tekende eveneens voor twee seizoenen. Beckenbauer heeft laten weten de Franse titel te willen verdedigen en een poging te wagen de Europa Cup 1 te veroveren. Dat is een Franse club nog nooit gelukt. 'De Europa Cup winnen is een realistisch doel, want het is een van de beste elftallen van Europa. Kwalitatief vergelijkbaar met AC Milan, Bayern Munchen en Benfica.' Volgens Beckenbauer heeft het feit dat Tapie thans de meerderheid van de aandelen van Adidas bezit niets met zijn beslissing te maken. Wel kwam het eerste serieuze voorstel van Tapie, vier weken na de WK-finale in Rome, door bemiddeling van dat sportmerk bij Beckenbauer, die al vanaf 1964 een contract met Adidas heeft. 'Ik kon me niets beters wensen dan Marseille', aldus Beckenbauer. 'Een ideale club met een buitengewone, enthousiaste voorzitter die voor honderd procent voor zijn club leeft. Hier zijn de ideale omstandigheden voor een trainer'. Het is mogelijk dat Beckenbauer na afloop van zijn contract verhuist naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse voetbalbond ziet in hem de ideale man de organisatie van de wereldtitelstrijd in 1994 in Amerika te steunen en eventueel een rol te spelen als technisch directeur van de nationale ploeg. 'Tussentijds ga ik in ieder geval niet naar de Verenigde Staten. Op z'n hoogst zal ik de WK organisatie de komende twee jaar een paar adviezen geven. Men had gehoopt dat ik met de wereldkampioenschap in aantocht een nieuwe impuls aan het voetbal daar had kunnen geven. Maar het grote probleem is dat er helemaal niets is. Alles moet nog gedaan worden en ik zou daar een pionier geweest zijn.', aldus Beckenbauer. (AFP/Reuter/DPA)