Agassi acht zich niet kansloos tegen Becker

NEW YORK, 7 sept. Andre Agassi heeft zich als laatste tennisser gevoegd bij de halve-finalisten van de US-Open. De 20-jarige Amerikaan treedt zaterdag aan tegen de Westduitser Boris Becker. Agassi versloeg in een eenzijdig duel Andrej Tsjerkasov uit de Sovjet-Unie. De partij duurde nog geen twee uur: 6-2, 6-2, 6-3. De andere halve finale in New York gaat tussen de Amerikanen John McEnroe en Pete Sampras.

Het is de derde achtereenvolgende keer dat Agassi op Flushing Meadow de laatste vier bereikt. Voor de gelegenheid had de jongeman uit Las Vegas, die zich graag kleurig uitmonstert, zijn baard verwijderd. Van alle halve-finalisten had Agassi, als vierde geplaatst, veruit de lichtste klus. 'Ik speelde vandaag tegen iemand die geen ervaring heeft op dit niveau. Het was vrij gemakkelijk hem te overdonderen. Als iktegen Becker net zo foutloos speel, maak ik een aardige kans.' Als enige van de vier verspeelde Agassi geen set. Becker moest de eerste set aan de Amerikaan Aaron Krickstein afstaan, maar kwam vervolgens niet meer in problemen. Vorig jaar werkten Agassi en Becker tijdens een Davis Cup-ontmoeting een vijf-setter af. Becker, die die partij won, verwacht opnieuw een dergelijke marathon. Voor het eerst sinds 1985 zal er tenminste een Amerikaan in de finale staan.

De dreiging voor de Amerikanen bij hun 'eigen' Flushing Meadow komt nog altijd van de Bondsrepubliek. Van Steffi Graf, die het vanavond opneemt tegen Aranxta Sanchez bij de vrouwen en van titelhouder Boris Becker bij de mannen. De als tweede geplaatste Westduitser veroorloofde zich tegen Aaron Krickstein een telerstellende beginfase, maar tegen het einde was Becker niet meer te houden. Met 3-6, 6-3, 6-2, 6-3 hield hij zijn als negende geplaatste tegenstander eronder.

In de klamme hitte schold Becker voortdurend op zichzelf en reageerde zich bovendien af op de scheidsrechter. Met tennis had het allemaal weinig van doen. De 23-jarige Krickstein had in vier ontmoetingen tegen Becker zelfs geen set gewonnen, maar nu zijn tegenstander dusdanig ongeconcentreerd te werk ging, greep hij zijn kans. In lange slagenwisselingen dwong hij de traag bewegende Becker fouten af en na 43 minuten speeltijd had hij de eerste set (6-3) binnen.

Toen de Westduitser in het begin van de tweede set opnieuw zijn service moest afstaan, maakte het gevoel van een naderende sensatie zich meester van de 19.000 toeschouwers. Het leek erop of Krickstein zijn nogal brutale uitspraak 'Ik kan met kerels als Becker en Lendl best meekomen' zou bevestigen. Maar Becker is juist iemand die in dat soort kritieke situaties op zijn best is. Na precies zestig minuten spelen kwam bij een achterstand van 0-2 de ommekeer. Met krachttennis nam hij het initiatief over en toen hij even pauze nam om diep adem te halen had hij veertien punten achtereen gemaakt en leidde hij met 4-2. Krickstein kon de ontketende Westduitser niet volgen. Daarvoor was zijn spel te eenzijdig.

De blessure-gevoelige Amerikaan kreeg bovendien te maken met een inzinking toen hij in de vierde set een voorsprong van 3-0 had bevochten. De lichtvoetigheid, waarmee hij achter de onmogelijkste ballen aanjoeg, was verdwenen. In plaats daarvan maakte zich een zekere loomheid van hem meester. Becker maakte daar gebruik van en na 156 minuten spelen dwong hij op het derde matchpoint de Amerikaan tot overgave. (Reuter/AFP)