Wellicht meer hulp van VS aan Sovjet-Unie

WASHINGTON, 6 sept. De Amerikaanse regering overweegt de economische hulp aan de Sovjet-Unie uit te breiden in verband met de constructieve houding die Moskou aanneemt in de kwestie van de Iraakse bezetting van Koeweit.

Marlin Fitzwater, woordvoerder van de Amerikaanse president, zei gisteren: 'De medewerking van de Sovjet-Unie in de Golf heeft een zodanige indruk op ons gemaakt, dat we meer geinteresseerd zijn in het geven van economische steun voor zover we daartoe in staat zijn'.

Fitzwater zei ervan overtuigd te zijn dat economische steun aan de Sovjet-economie aan de orde komt tijdens de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Bush en diens Sovjet-collega Gorbatsjov aanstaande zondag in Helsinki. Tijdens de economische wereldtop in juli in Houston hadden de Amerikanen zich nog tegenstander betoond van extra hulp voor Moskou.

De woordvoerder van het Sovjet-ministerie van buitenlandse zaken, Gennadi Gerasimov, heeft gisteravond overigens voor de Westduitse televisie verklaard dat Moskou niets voelt voor een gezamenlijk ultimatum van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie aan Irak. De Verenigde Naties zijn het meest geeigende forum voor dergelijke stappen, stelde hij.

In Arabische kringen wordt verwacht dat de ontmoeting in Helsinki, die zal worden gehouden in het paleis van de Finse president Koivisto, zal leiden tot een versterking van de Amerikaanse positie in het Midden-Oosten. De Koeweitse minister van oliezaken, Rashid al-Ameeri, zei te verwachten dat de top een keerpunt in de Golfcrisis zal brengen. 'Het is de laatste kans op vrede', aldus de minister, die de hoop uitsprak dat de twee leiders de Iraakse president Saddam Hussein zullen kunnen bewegen zich uit Koeweit terug te trekken. 'Anders zal Saddam de Arabische wereld de oorlog injagen', aldus de minister. (AP, Reuter, AFP)