Waarschuwing Najibullah voor top Helsinki

PARIJS, 6 sept. De Afghaanse president Najibullah, die in Parijs een conferentie van de Verenigde Naties over de hulp aan arme landen bijwoont, heeft gisteren gewaarschuwd dat de Sovjet-Unie en de VS op hun top in Helsinki dit weekeinde zijn plannen voor een nationale verzoening niet moeten doorkruisen. Naar verwachting zullen de Amerikaanse president Bush en Sovjet-leider Gorbatsjov op hun top ook de kwestie-Afghanistan aanroeren. Najibullah, wiens positie sinds het vertrek van de Sovjet-troepen uit Afghanistan aanmerkelijk is versterkt, zei overigens positief te staan tegenover pogingen om de burgeroorlog in zijn land te beeindigen. Hij zei niet aan aftreden te denken. Op de conferentie pleitte hij ervoor dat het Westen de hulp aan Afghanistan, die werd gestaakt na de Sovjet-inval in Afghanistan eind 1979, weer hervat.

Intussen blijft het onrustig in Afghanistan. Verzetsstrijders van de gematigde groep Mahaz-i-Milli meldden dat een basis in de buurt van Kabul dinsdag werd geraakt door een Scud-raket van de Afghaanse regeringstroepen. Hierbij kwamen volgens bronnen bij het verzet veertig mensen om het leven, terwijl ook tientallen guerrillastrijders gewond zouden zijn geraakt. Onder de gewonden bevonden zich onder anderen twee aanvoerders van Mahaz. (Reuter, AP)