VS bereid tot overleg met bewind Cambodja

WASHINGTON/JAKARTA, 6 sept. De Verenigde Staten hebben gisteren gezegd dat ze besprekingen zullen beginnen met de door Vietnam gesteunde Cambodjaanse regering over de wijze waarop er een einde kan worden gemaakt aan de burgeroorlog in het land. In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is de Amerikaanse aankondiging met instemming begroet en werd deze stap 'realistisch' genoemd. 'We geloven geen ogenblik dat we er al zijn wat Cambodja betreft, maar we denken dat de zaken de juiste kant opgaan', stelde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, tijdens een zitting van de commissie voor buitenlandse zaken van de Senaat. De Amerikaanse bewindsman zei dat het overleg met de regering van premier Hun Sen in Vientiane, de hoofdstad van Laos, zal plaatshebben. Een tijdstip is nog niet vastgesteld. In juli had Washington al gezegd overleg te willen voeren met de regering in Hanoi.

In Jakarta beginnen vermoedelijk vandaag nieuwe besprekingen tussen de partijen bij het conflict in Cambodja. Over de aanvangstijd bestaat nog onzekerheid. De Franse delegatie, die het overleg samen met het gastland Indonesie zal leiden, was namelijk vanmorgen nog niet aangekomen. De Indonesische minister van buitenlandse zaken, Ali Alatas, voerde wel al orienterende gesprekken met leden van de verschillende delegaties.

Alle leiders van de Cambodjaanse partij zullen toch persoonlijk aanwezig zijn bij het overleg. De zoon van prins Norodom Sihanouk, die al in Jakarta is, maakte gisteren bekend dat zijn vader zondag toch zou komen. Naar in Jakarta verluidt zou hij dit onder zware Chinese druk hebben gedaan. Ook de Cambodjaanse premier Hun Sen zal alsnog de besprekingen persoonlijk bijwonen. De leider van de Rode Khmers, Khieu Sampan, is al in Jakarta.

Militaire waarnemers aan de grens van Thailand en Cambodja melden intussen dat de Rode Khmers zich voorbereiden op een verscherping van de strijd tegen het bewind van Hun Sen ondanks het overleg in Jakarta. (UPI, AP, Reuter)